Posmatrači iz BiH sudjelovali u Frontex operaciji vraćanja migranata u Nigeriju

Vijesti 25. nov 202112:09
frontex/europa.eu

Kako navodi austrijski portal Exxpress, u utorak su prvi put stručnjaci iz BiH sudjelovali kao posmatrači na charter letu pri vraćanju migranata u njihovu zemlju porijekla u sklopu Frontexa.

Dva stručnjaka iz BiH su u sklopu ove operacije bili posmatrači na charter letu kojim su migranti vraćeni u Nigeriju, piše Exxpress.

BiH službenici su obučeni da organizuju čarter operacije u sklopu “Platforme protiv ilegalnih migracija”, a cilj toga je da BiH počne da samostalno vraća migrante koji ilegalno borave na Zapadnom Balkanu u njihove zemlje porijekla. Navodi se da Austrija ovu inicijativu podržava sa 300.000 eura u okviru projekta UN-a.

U članku se navodi da je saradnja sa Zapadnim Balkanom u borbi protiv ilegalnih migracija bila također tema na radnom sastanku austrijskog ministra unutrašnjih poslova Karla Nehammera i EU komesara za proširenje Olivera Varhelyija u Beču ove sedmice, te da je Varhelyi pružio punu podršku ovoj inicijativi i da će EU Komisija osigurati finansijska sredstva za charter letove za vraćanje migranata u Pakistan.

“Evropska unija mora ravnopravno i svom snagom sarađivati ​​s trećim zemljama kako bi u ranoj fazi suzbila ilegalne migracije. To uključuje i Sjevernu Afriku i Balkan. Našom platformom protiv ilegalne migracije, stavljamo snažan naglasak na temu repatrijacije kako bismo poslali jasan signal krijumčarima i neregularnim migrantima da će se ljudi bez boravišne dozvole dosljedno vraćati,” izjavio je Nehammer.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić se sastao sa Nehammerom u Aprilu ove godine, te su potpisali Memorandum o jačanju saradnje za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija.

“Pored svih ovih reaktivnih mjera, povratak migranata u zemlje njihovog porijekla smatramo jednim od najvažnijih mehanizama. Austrija je pokazala spremnost da podrži te aktivnosti u BiH, pogotovo one koje se odnose na pitanja prisilnih readmisija na bazi potpisanih sporazuma i Austrija je spremna da finansira charter letove koji će u tom smislu sigurnosne strukture BiH preduzeti u smislu realizacije ove mjere”, izjavio je tada Cikotić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar