Protić: Dosta je bilo laganja – Srbi su bolesni kao narod i izumiru biološki

Vijesti 07. okt 202209:50 7 komentara
N1

Jeftinoća, praznoslovlje, neiskrenost, licemerje, to smo mi. To je naše ogledalo u ogromnoj većini. A oni koji su nekako uspjeli da se sačuvaju, ti su negdje u zapećku, i gledaju kako će da prežive - od danas do sutra. Da vaspitaju svoju djecu i da ih uče da što prije iz ove zemlje odu. Dosta je bilo laganja. Dosta je bilo obmanjivanja... Ništa kod nas nije dobro, nažalost. Nema za šta da se uhvatite da kažete da je to zdravo. Bolesno je školstvo, bolesno je zdravstvo, bolesni smo moralno, kao narod. Izumiremo biološki, i to niko ne primjećuje", izjavio je u emisiji "360 stepeni" historičar i nekadašnji ambasador Srbije u Vašingtonu Milan St. Protić.

Sve to zajedno djeluje tragikomično. To su vrste međusobnog prepucavanja, od kojih ovdašnji lideri nikako da se oslobode. Jedan drugog spopliću na tako jedan jeftin i neozbiljan način. Onda jedni drugima odgovaraju, i to ostavlja otužnu sliku o nama svima ovde na Balkanu, svejedno da li je neka zemlja članica Evropske unije ili nije. Sve je to sumorna slika ovog dijela Evrope“, smatra Protić.

Ukazuje da dosta traje period u kome Srbija ima nesporazume sa gotovo svim državama oko nje.

„To je problem koji traje suviše dugo. Ali, i ovi drugi se baš nisu proslavili u dostojanstvenom, džentlmenskom, kavaljerskom ponašanju koje bi odgovaralo onome što se od nas očekuje ako hoćemo da bude uvažavani i poštovani dio civilizovanog svijeta. To sve zajedno ostavlja vrlo ružnu sliku o svima nama“, ističe Protić.

Dodaje da današnje prepucavanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Andreja Plenkovića „nije ni za kafanu, a kamoli za državnike“.

Za ocjene premijerke Srbije Brnabić koje je  uputila ka Hrvatskoj, kaže da „nisu normalne“, ali i pita „šta je u Srbiji normalno“?

„Ovdje ništa nije normalno i sve služi za unutrašnju upotrebu“, konstatuje gost N1.

Zaključio je da ovdašnji vladari ne žele da prihvate pravila koje nameće Evropska unija, jer žele „da vladaju bez ikakvih pravila, bez ikakve kontrole i bez ikakvog nadzora“. I to, kako dodaje, traje od Tita, preko Miloševića, do sadašnjih ljudi koji su u vrhu vlasti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare