Reis Kavazović odgovorio na prozivke premijera USK

Vijesti 11. jan 202120:59 > 21:15 4 komentara
N1

Govoreći o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini, u ekskluzivnom razgovoru za emisiju “Izvan okvira” N1 televizije, reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović referirao se i na nedavne komentare premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića.

Premijer USK, podsjetimo, u programu FACE televizije spomenuo je nekoliko zvaničnika iz BiH i Evropske unije zbog njihovih navodnih pritisaka da se otvori kamp Bira za privremeni smještaj migranata, ističući kako je dobio i poziv reisu-l-uleme Kavazovića.

“Zvao me je i reis, svi su htjeli da se migranti vrate u Biru, razgovarao sam sa činovnicima iz Evropske unije. Najteže mi pada da se reis (op.a. reisu-l-ulema IZ BiH) okreće više šta je rekao jedan činovnik iz EU, a ne okreće se časnom Kur'anu”, rekao je tada Ružnić govoreći u programu FACE televizije.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović na Ružnićeve navode odgovara da je kontaktirao premijera USK, ali negira bilo kakav prizvuk pritisaka. Riječ je bilo, kako Kavazović ističe u programu N1 televizije, isključivo o molbi:

“Određeni zvaničnik iz EU me nazvao, zamolio me da pokušamo pomoći, da se tragedija prevenira, da ne dođe do najgoreg. Odlučio sam nazvati ministra Cikotića, a nakon toga sam odlučio pozvati premijera Unsko-sanskog kantona, gospodina Ružnića. Gradonačelnika Bihaća nisam uspio dobiti. Ono što sam razgovarao sa premijerom USK je sljedeće – zamolio sam ga da se, ukoliko je moguće, otvori Bira, da se ti ljudi prime. Kazao sam da trebamo svi da se potrudimo da to pitanje se nakon određenog broja mjeseci ipak razriješi”, pojasnio je reis Kavazović u emisiji “Izvan okvira” dodavši da mu je kantonalni premijer Ružnić rekao kako je situacija teška te da to ne mogu dozvoliti u USK.

“Nakon toga sam mu kazao da razumijem šta govori jer znam kakvo je stanje, i zahvalio sam mu na razgovoru”, dodao je Kavazović osvrnuvši se i na javne interpretacije tog razgovora.

“Kasnije je to predstavljeno kao da sam ja vršio neki pritisak na gospodina Ružnića. Kakav bi to pritisak risu-l-ulema mogao vršiti na nekog premijera, meni nije poznato. To mi nije svojstveno i nikad takvo što nisam činio. Ja sam vjerski službenik. Mislim da se jedan najobičniji razgovor u pravcu rješavanja problema predstavlja kao pritisak”, zaključio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare