Republici Srpskoj trećina, ništa od “38 posto” koje je tražio Dodik

Vijesti 27. aug 202116:20 > 16:25 3 komentara
N1

Međunarodni monetarni fond je, u pismu u kojem smo informisani o tome da se odobravaju Sepcijalna prava vučenja (SDR) u ukupnom iznosu od 305 miliona eura, naveo da se sredstva raspoređuju između enititeta i eventualno Brčko Distrikta, kazali su za N1 iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

S obzirom na to da Brčko Distrikt nije uvršten u Memorandum o razumijevanju od 30.06.2016. godine, u kojem su definisane nadležnosti koje proizlaze iz članstva BiH u MMF-u, a u čijoj je tački 4. definisano da se sredstva dijele između dva entiteta, nije postojala potreba sazivanja Fiskalnog savjeta BiH kako bi se odlučivalo o raspodjeli pomenutih sredstava.

Prema ovom Memorandumu, omjer raspodjele je određen prema kvotama članstva u MMF-u, tj. 2/3 Federacija BiH i 1/3 Republika Srpska, dodali su iz entitetskog ministarstva.

“Centralna banka Bosne i Hercegovine je danas poslala dopis kojim je zatraženo da se Ministarstvo finansija Republike Srpske izjasni da li je saglasno sa ovim načinom raspodjele. Ministarstvo finansija je u toku dana poslalo odgovor Centralnoj banci da smo saglasni sa raspodjelom iz Memoranduma o razumijevanju od 30.06.2016. godine, na osnovu kojeg Republici Srpskoj pripada 200.846.783 KM”, kazano je za N1.

Centralnoj banci BiH je upućena i instrukcija za doznaku sredstava sa tehničkim detaljima banke na koju se isplata treba izvršiti.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske su navedena sredstva planirali uvrstiti u predstojeći rebalans Budžeta Republike Srpske na kojem se trenutno intenzivno radi, dodali su iz ovog Ministarstva.

Podsjećamo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ranije je rekao kako entitetu Republika Srpska treba pripasti 38 posto novca od tranše pomoći MMF-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare