Schmidt – “Deblokirao sam FBiH”; Parlamentarci: Jeste? Gdje je Vlada Federacije

Vijesti 30. jan 202318:55 14 komentara
N1

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, govorio je danas pred Komitetom za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije. Na pitanje zašto je intervenisao u Izbornom zakonu samo za Federaciju, a ne i za drugi entitet - Republiku Srpsku, Schmidt je odgovorio da ne može riješiti sve probleme.

Vaša intervencija tokom izborne noći bila je kontroverzna. Kako će se ojačati institucije?

Ja bih volio zaista raditi na predmetu Sejdić-Finci, oni ne pripadaju nijednom od konstutivnih naroda i to se teba riješiti. Nažalost, Ustavni sud BiH je odlučio da se to treba prvo uraditi na državnom nivou, pa tek onda na nivou entiteta. Pokušao sam da ispravim stvari, da dođe do izbora jer nije bio usvojen budžet tako da sam donio izvršnu odluku o budžetu. Također, donio sam odluku da bude veća transparentnost na izborima. Nismo imali zasjedanje Ustavnog suda FBiH zato što nisu imenovane sudije tri godine. Tako da sam naredio da sada to moraju uraditi i to je provedeno. Uveo sam proporcionalnost u federalni Dom naroda.

Zašto sam izmjene u Federacije, ali ne i u Republici Srpskoj?

Ne treba suviše ići u opis odluke, ovdje se radi o funkcionalnosti. Ne možete očekivati da visoki predstavnik rješi sve probleme od prethodnih 27 godina. Tako da sam moga samo ovo. Ta funkcionalnost do koje je došlo u Federaciji, u prethodnom periodu nismo imali novu vladu i predsjedništvo i to je bilo najveće nepoštivanje demokratije. Nikada se nije desilo, kao sada, da ovako brzo imamo funkcionalan Parlament (Federacije) i na putu smo da dobijem predsjedništvo i Vladu FBiH. Povećao sam broj delegata u federalnom Domu naroda sa 17 na 23.

Zašto ste to uradili u noći izbora?

Bilo je nekoliko prijedloga za izmjene Izbornog zakona i odabrao sam onaj koji je bio najispravniji, kako da profunkcioniše Vlada FBiH i predsjedništvo. Dosta je neosnovanih kritika na moj račin i ja ih shvatam lično.

Rekli ste da ste donijeli odluku da deblokirate formiranje vlasti u FBiH?

Ja sam deblokirao…

Jeste? Pa gdje je Vlada?

Nije na meni da formiramo Vladu. “Osmorka” ima većinu u Predstavničkom domu, a u Domu naroda u Klub Bošnjaka SDA je uspjela osigurati većinu. Oni moraju sad donositi zajedničku odluku.

Šta je sa državnom imovinom? Secesionističke vlasti u Republici Srpskoj krše odluku Ustavnog suda Bsone i Hercegovine. Šta se tu sada dešava?

Sve te glasine kako ja nešto dogovoreno sa Dodikom o državnoj imovini su glupost. Jedna od mojih obaveza je da se brinem o državnoj imovini. Prošle godine sam blokirao nezakonitu odluku NSRS-a o imovini, oni su još jednom pokušali na nelegalan način svesti to na entitetski nivo. Dodik je govorio gluposti da će zbog toga tražiti autonomiju za RS. Također su gluposti, koje više ne želim slušati, kako sa Dodikom pijem šljivovicu i dogovaram raspodjelu imovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare