Senzacionalno otkriće kod Zenice: Pronađene grobnice stare 3.000 godina (VIDEO)

Vijesti 22. jun 202218:45 > 18:50 3 komentara
N1

Život je prije tri hiljade godina bio intenzivan na ovim prostorima. Pokazalo je to arheološko otkriće u Zenici. Naime, istraživači su otkrili naselje i grobnice stare 3 hiljade 100 godina nedaleko od tog grada. Pronađeni su i brojni vrijedni predmeti.

Završna istraživanja na lokalitetu Kopilo kod Zenice. Iza njih je senzacionalno otkriće: Pronađene su grobnice stare tri hiljade godina. Pronašli su desetine skeleta i preko 25 hiljada keramičkih posuda. U to doba naselja su građena na uzvišenjima.

”Ne postoji ni na području BiH, ali ni van BiH… ne mogu se naći neke analogije za ove grobne konstrukcije gdje su se u okviru jedne grobne konstrukcije ukopavali troje-četvero članova uže obitelji. To ćemo provjeriti dodatnim analizama”, najavio je za N1 arheolog Mario Gavranović.

Najstariji grob datira iz perioda hiljadu godina prije nove ere, a pronađena je i grobnica iz 500 godine prije nove ere. Dakle, 10 generacija je koristilo ovo groblje.

­Na lokaciji koju je ekipa N1 danas posjetila pronađeno je oko 40 grobnica. U jednoj grobnici pronađeni su skeleti djece. Ono što je specifičnost ovih grobnica jeste što se uvijek iznad glave umrlog stavljala jedna posuda.

”Ovdje možete vidjeti skelet petogodišnjeg djeteta… Svakako, pronađene kosti na ovom lokalitetu i istraživanja koja će uslijediti omogućit će nam izuzetno važne informacije o životnim uslovima tog doba”, rekao nam je antropolog Lukas Waltenberger.

Također, u grobnicama je pronađeno i mnogo nakita. Ono što se još zna o ljudima koji su živjeli i umirali ovdje tokom bronzanog i željeznog doba jeste da su se bavili poljoprivredom i da su obrađivali željezo.

”Našli smo jako puno životinjskih kostiju, dakle stočarstvo je bilo razvijeno. Razvijena je bila željezna metalurgija. Kopilo je poznato kao mjesto gdje je počela najranija prerada željeza već u 9. i 8. vijeku prije nove ere, što je interesantno jer smo u Zenici i ta poveznica sa željezom i metalurgijom je tu”, primjetio je arheolog Mario Gavranović.

Na lokalitetu je ranije pronađena i figurina. Da li je riječ o nekom kultu, nije poznato. Iskopavanja su vršena i na lokalitetu Gradišća i tamo je pronađeno šest prahistorijskih naselja.

”Imamo tamo prahistorijske grobnice koje su iz drugačijeg perioda i drugačije su od ovih ovdje, tako da smo 2019. tamo istraživali lokalitet koji se zove Ravna Gradina i tamo su nalazi pokazali starost 1450 godina prije nove ere i to dalje novi domet u tim davnim periodima”, pojasnio je arheolog Edin Bujina.

O njima smo saznali i da su prerađivali tekstil, tačnije vunu od ovce i koze. U antropološkom smislu nema nikakvih promjena, stanovnici ovih područja isti su bili kao i današnji ljudi. Obzirom na mnogo pronađenog nakita tadašnje žene su očito vodile računa o izgledu.

”Ovo je nakit koji je ženama služio da uvežu kosu i ovaj tip ne postoji nigdje osim u Zenici, imamo 8 primjeraka ovakvih… ući će u literaturu najvjerovatnije kao Tip Zenica”, naglasio nam je arheolog Mario Gavranović.

A sada slijedi antropološka analiza skeleta, metalurška analiza predmeta i genetička analiza. Nakon njih o stanovnicima zeničkog područja od prije tri hiljade godina znat će se svaka pojedinost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad