Svjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj Komisije RS o Srebrenici

Vijesti 29. jul 202116:52 > 18:18 komentara
Anadolija

Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, je u potpunosti odbacio zaključke konačnog izvještaja međunarodne komisije predvođene izraelskim akademikom Gideonom Greifom, nazivajući sadržaj izvještaja “sramotnim.”

Komisija je, kako kaze Rosensaft, imenovana na inicijativu “separatističkog lidera bosanskih Srba koji negira genocid”, a na njenom čelu je izraelski akademik “poznat po svojim pro-srpskim stavovima.”

“Kao sin dvoje preživjelih iz Auschwitza i Bergen-Belsena koji su se posvetili prenošenju dokaza o zločinima počinjenim nad evropskim zidovima tokom holokausta budućim generacijama, posebno sam zgrožen besramnom manipulacijom istine u izvještaju. To je dokument koji zaslužuje da bude poslan na smetljište historije i korišten samo za demonstraciju moralnih propusta pojedinaca – poslovično “korisnih idiota”, koji se upuštaju u poricanje i iskrivljavanje genocida”, piše Rosensaft.

POVEZANA VIJEST

On je nazvao izvještaj “sramotnim” za akademsku zajednicu i rekao da se njegov sadržaj kosi se s utvrđenim cinjenicama u međunarodnom pravu, te naveo da pored toga, ovaj izvješaj “očito ignorira” presude Međunarodnog krivičnog suda Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i da je ova komisija umjesto toga uveliko zasnovala svoj izvještaj na jednom izdvojenom mišljenju nakon suđenja u jednom ranih predmeta ovog suda.

“On se također pridržava spisa odavno diskreditovanih negatora genocida u Srebrenici kao jevanđelja, ne osvrćući se na pisanje historičara i pravnih naučnika koji su došli do dijametralno različitih zaključaka”, piše Rosensaft, te dodaje da izvještaj odbacuje ili ignoriše na preko 1,000 stranica “sve što su naveli međunarodni sudovi, kao i zaključak da su ubistva i progoni u Srebrenici bili čin genocida.”

Rosensaft navodi da sporni izvještaj u više navrata predstavlja Bošnjake kao agresore a bosanske Srbe kao “žrtve u prekrajanju historije koja podsjeća na opravdanja ministra propagande Trećeg rajha, Josepha Goebbelsa, za nacistički njemački antisemitizam.”

“Izvještaj predstavlja ‘očajnički nastavak četvrt stoljeća napora nacionalista bosanskih Srba i njihovih pomagača da uvjere svijet da ono što se dogodilo u Srebrenici nije genocid. Ovi napori se kreću od pokušaja osporavanja broja poginulih do okrivljavanja žrtava za njihov pokolj, tvrdeći da je to bila posljedica provokacija od strane Bošnjaka'”, piše Rosensaft.

Ono što je “posebno cinična karakteristika tekuće kampanje poricanja genocida” je imenovanje izraelskog akademika Gideona Greifa na čelo Nezavisne međunarodne istražne komisije, piše Rosensaft, argumentirajući da je to učinjeno “vjerovatno da bi dalo pseudo-akademsku auru onome što je očigledno trebalo biti još jedno pobijanje, ili u najmanju ruku umanjivanje rasprostranjenih kršenja međunarodnog prava – među njima i užasnih zločina protiv čovječnosti i genocida – koje su počinile paravojske bosanskih Srba i njihovi rukovodioci tokom balkanskih ratova devedesetih.”

Greif je “već dugo popularna ličnost među srpskim nacionalistima, a njegovo imenovanje za šefa ove komisije 2019. godine nije nikoga iznenadilo” naveo je on, te dodao da je Greif došao do te tačke da je “divljački preuveličavao broj srpskih žrtava tokom Drugog svetskog rata u Jasenovcu, kompleksu od pet koncentracionih logora koji se često nazivaju i “Aušvic na Balkanu”.”

“Identifikovano je 83.145 žrtava koje su ubijene u Jasenovcu ali je Greif je više puta povećavao broj žrtava, na zaprepaštenje odgovornih historičara. Samo u 2019. naveo je broj od “najmanje 800.000” – kao da stvarni spisak ustaških zločina nije dovoljno strašan”, piše Rosensaft.

Drugi članovi komisije bili su, među ostalima, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Beču; profesor političkih nauka na Fakultetu za društveni dizajn na Univerzitetu Rikkyo u Tokiju; licencirani klinički psiholog koji je pomoćni profesor prava na Univerzitetu New Hampshire-Durham; službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Nigerije sa činom generala; i njemački advokat “sa posebnim interesom za međunarodne parnične slučajeve, kao i slučajeve međunarodnog humanitarnog prava”,” navodi Rosensaft, pozivajući se na Greifov izvještaj.

“Ipak, njihov proizvod u suštini nije ništa drugo nego razrađena regrutacija višedecenijskog poricanja genocida u Srebrenici od strane Republike Srpske i srpskih nacionalističkih političara, pseudo-akademika i drugih”, naglašava on.

Nakon detaljne analize navoda iz Greifovog izvještaja, Rosensaft je zaključio da “kada bi neki moj studenti na Columbia univerzitetu ili Pravnom Fakultetu Cornell prezentirao ovu vrstu argumenta u seminarskom radu na mom predmetu Zakon genocida, ne bi dobio prolaznu ocjenu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad