Pranje ruku je jedna od najvažnijih stavki prevencije gripa i prenosa virusa. Iako se o tome uči još u najranijem uzrastu, suviše je apstraktno objasniti koliko bakterija i virusa zapravo nosimo na rukama. Zato je učiteljica iz Idaha u razredu sprovela eksperiment koji je popratila tekstom i fotografijama.
“Uzeli smo hljeb produžene svježine i rukama dodirivali parčiće. Samo jedno parče nismo dotakli, drugo smo dirali neopranim rukama, treće rukama koje smo oprali gelom za dezinfekciju, četvrto rukama koje smo oprali samo sapunom i vodom. A zatim smo uzeli još jedno parče i njime prešli preko laptopa u učionici. Rezultati: Ogavno!”, rekla je učiteljica.
Razvoj su pratili oko tri nedelje
Učiteljica je dodala da spremačice u školi redovno čiste laptopove, ali za potrebe ovoga eksperimenta to nisu učinile.
Nakon što su odradili eksperiment, hljeb su spakovali u kese za zamrzivač, zatvorili i čekali da prođu tri nedjelje.
“Da smo hljeb izložili vazduhu, eksperiment bi se brže završio. Kriške hljeba koje su bile izložene bakterijama i virusima brže su postale buđave u odnosu na one koje smo dodirivali opranim rukama i gelom za dezinfekciju. Tu se buđ razvijala, ali sporije”, objasnila je učiteljica.
Ona je napisala da joj je dozlogrdilo da stalno bude bolesna i pozvala je svoje pratioce na društvenim mrežama da češće peru ruke i da podsjećaju svoju djecu da čine isto.
Istakla je i da gel za dezinfekciju ne može nikada da bude adekvatna zamjena za sapun i vodu.
“Bacili se šire jako brzo. Bez obzira na to koliko im često to govorite ili ih učite da peru ruke, djeca to možda neće učiniti kako treba”, upozorila je ona.
Dodala je i da bolesna djeca treba da ostanu kod kuće kako bi se spriječilo širenje zaraze.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad