U Ljubinju raste biljka koja pomaže pri liječenju od COVIDA-19

Zdravlje 07. okt 202016:31 > 18:32
N1

Njemački Institut Max-Planck objavio je istraživanje u kojem se govori o učinkovitosti slatkog pelina prilikom liječenja oboljelih od COVIDA-19. Uzorci za istraživanje uzeti su sa plantaže jedinog uzgajivača ove biljke u Hercegovini. Od momenta objavljivanja ove vijesti, u bosanskoheregovačkim apotekama porastao je interes za preparate od ove biljke, ali i drugih lijekova na bazi prirodnih supstanci.

Petar Mihić uzgaja slatki pelin na plantažama u Ljubinju. Već godinama je jedini uzgajivač ovog bilja u cijeloj Bosni i Hercegovini. Interes za kupovinu bio je kaže skoro nikakav pa je često i palio ono što je uzgajao. No, otkako je njemački institut Max – Planck iz Pozdama objavio istraživanje u kojem tvrde da listovi biljke slatkog pelina, Artemisia annua, pomažu u liječenju oboljelih od korone, raste i interes za ovu biljku, pa i njihove uzgajivače.

Sada se ispostavilo da ljudi to najviše traže zbog korona virusa i ti neki instituti u Njemačkoj i u drugim zemljama počeli su da istražuju i onda su došli i do mene pošto ja imam tu plantažu. Uzimali su uzorke“, rekao nam je Petar Mihić, uzgajivač slatkog pelina.

Slatki pelin, kako kaže Mihić, u kineskoj medicini najviše se koristi za čišćenje organizma, a u tradicionalnoj medicini upotrebljava se i za kancerogena oboljenja.

Proizvode od slatkog pelina već je moguće kupiti u apotekama u BiH, koji su već pripremljeni za upotrebu.

Mladi magistar farmacije Armin Kustura ističe da je najznačajnije svojstvo ove biljke, što dodatno stimuliše imuni sistem.

“Slatki pelin dolazi kapsuliran, može se nabaviti u apotekama u dozama od 300 mg. Preporučuje se iz prostog razloga što ima dokazano anitiviursno i antibakterijsko djelovanje”, naglasio je Armin Kustura, magistar farmacije.

U apotekama se još mogu naći preparati na bazi vitamina C i cinka, manuka med sa Novog Zelanda i NaC-a, a koje su građani potraživali u proteklom periodu.

“Klasični vitamin C sam uzimao i to su mi rekli da je sasvim OK, što je iskreno po meni se dobro pokazalo”.

“C vitamin, B vitamin uobičajeno kroz ishranu”.

“Čitav zadnji period od pojave korone koristim čajeve. To su prirodni čajevi bokvica i kunica i pijem ih umjesto vode i osjećam se dobro”, kažu nam građani Sarajeva.

Daleko od tradicionalne, zvanična medicina je dozvolila i upotrebu deksametazona. Evropska agencija za lijekove odobrila je korištenje ovog jeftinog i dostupnog lijeka za liječenje pacijenata oboljelih od COVIDA-19 koji imaju problema s disanjem. Opskrba lijekovima prvi je korak u opremanju nove Covid bolnice u Sarajevu.

Koja će biti opremljena sa svim što je potrebno, počevši od lijekova na kojima također radimo i na remdesiviru i na plazmi“, izjavio je Ednan Drljević, infektolog u Općoj bolnici.

Za N1 je još u junu mjesecu potvrđeno da postoje lijekovi u domaćoj proizvodnji koji su korišteni za liječenje korone. Iz Agencije za lijekove BiH tada su istakli da se svi lijekovi previđeni protokolima za liječenje entitetskih ministarstva mogu koristiti bez obzira da li se nalaze na zvaničnom spisku Agencije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad