Epidemiolog Ler za N1: Čuvajte se i prašine, virus nam dolazi i aerogenim putem

Zdravlje 16. okt 202015:00 > 15:07
Izvor: Anadolija (AA)

Izuzetno povećan broj novozaraženih, novooboljelih osoba od korona virusa, ne samo u BiH, nego u regiji, a tek u svijetu, počevši od Indije, SAD, ali i Evrope: Njemačke, Francuske , Italije je evidentan i prema riječima uglednog epidemiologa dr. Željke Lera, možemo ga očekivati i u narednih 10 dana.

N1: Šta je razlog ?

Željko Ler: Sigurno je da virus nije doživio neke znatnije promjene da bi na taj način izazvao ovakav drastičan eksplozivan porast broja oboljelih i zaraženih. Najvjerovatniji razlog je da zaista ne poštujemo ove osnovne higijenske, profilastičke mjere, propisane još davno od kriznih štožera/štabova, a to su ono što zaista možemo svi sebi priuštiti. To su nošenje zaštitnih maski, fizička distanca jako bitna i higijena, pranje prije svega ruku. Prati ruke 20 puta na dan ako treba kad god smo u kontaktu sa vanjskim svijetom, izvan svojih stambenih objekata i naravno pridržavati se svih ostalih uputa kriznih štabova jer je dokazano, sad već znamo COVID, odnosno korona virus, koji izaziva COVID 19 se prenosi na više različitih načina. Vodeći put prenošenja je sigurno kapljični, tako da moramo imati distancu od nekih dva metra jer je on efikasan namanje na dva metra. Neke reference ukazuju na to da je efikasan na šest metara, da se distribuira kad neko glasno govori, kad kiše, kad kašlje. Međutim , sve je izvjesnije da se aktivirao i da je već davno bio aktivan tzv.aerogeni put prenošenja, preko čestica prašine, sasušenih, koje sadrže virus, a za kojeg je dokazano da vrlo dugo preživljava u spoljašnoj sredini na asfaltu, na predmetima, tako i u uslovima povećanih gužvi, na šetnjicama. Vrlo lako dolazi do zaražavanja tim aerogenim putem. Osim toga kontaktom preko prljavih ruku unošenje virusa je isto tako moguće, dakle ponaša se ne onako kako smo očekivali i kako naša iskustva dosadašnje govore, nego sasvim neočekivano .

VEZANE VIJESTI

N1: Uvedeno je nošenje maski i na otvorenom prostoru. Ljudi zbog toga negoduju. Istovremeno, brojke rastu. Kakve su Vaše procjene, šta možemo očekivati ?

Želko Ler : Niko ne može u ovom trenutku decidirano reći koliki će taj broj. Očekujemo taj eksponencijalni rast i veliki broj novooboljelih u narednih 10-tak dana . Tad očekujemo stagniranje i eventualni pad broja oboljelih. Slično mišljenje imaju i kolege iz Hrvatske, Srbije , Slovenije koje pratim i s kojima sam u kontaktu. Činjenice da se virus prenosi i preko čestica prašine koje mi ne vidimo, a koje u uskovitlanom zraku sigurno dopiru do naših dišnih organa mogu izazvati infekciju. To je taj aerogeni put i stoga preporuka da se i na otvorenom nose maske. Ja je potpuno podržavam, zagovarao sam je već odavno. Međutim, ne podržavam u potpunosti mjeru da na svakom otvorenom prostoru moramo imati maske. Drugo je šetati u Ferhadiji, na Titovoj, u Gospodskoj ulici u Banjaluci gdje su gužve, gdje očekujemo bliski kontakt ljudi, a drugo šetati stazama na Trebeviću, na Bjelašnici, Igmanu itd. Mislima da bi u tom kontekstu mjeru trebalo korigirati. I da razjasnim: zapravo su izdate dvije naredbe od strane Kriznog štaba KS- jedna se odnosi na nošenje maski i ona vrijedi od 15.10. do 31.12., do Nove godine , dok okupljanje koje je spomenuto: 30 osoba u zatvorenom, 60 na otvorenom prostoru vrijedi za period od 15.10. do 31.10., kada će se, možda i prije čak korigirat ta mjera, ublažiti ili čak pooštriti, sve zavisi od epidemiološke situacije. Neizvjesno je prognozirati, imamo određene procjene, ali niko ne smije 100% stajati iza njih, jer se virus zaista, zaista ponaša neočekivano u najmanju ruku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad