Naučnici u potrazi za konačnim odgovorom – da li vitamin D štiti od Covida-19?

Zdravlje 18. okt 202013:07 > 13:30
Shutterstock

Naučnici traže dobrovoljce koji će učestvovati u istraživanju kako bi utvrdili da li uzimanje vitamina D može da podstakne imunološki sistem u borbi protiv Covida-19.

Osobama koje se pridruže istraživanju biće poslate tablete koje će uzimati svakodnevno tokom šest mjeseci ako se testom pokaže da im nedostaje ovaj vitamina.

Stanovnicima Velike Britanije već se savjetuje da razmotre uzimanje dodataka tokom zime kada nivo vitamina D može da opadne.

To je preporuka radi poboljšanja opšteg zdravlja, a ne posebno namijenjeno za zaustavljanje infekcija, piše BBC.

Da li treba uzimati vitamin D?

Nedostatak vitamina D je češći kod starijih ljudi, kod ljudi koji imaju prekomjernu težinu, svima koji pripadaju grupi sa povećanim rizikom od Covida-19.

U istraživanju, koje će voditi istraživači sa Univerziteta “Queen Mary” iz Londona, koristiće se veće doze vitamina D od uobičajenih.

Glavni istražitelj David Jolliffe rekao je da istraživanje “ima potencijal da pruži konačan odgovor” na pitanje da li vitamin D pruža zaštitu protiv Covida-19.  

“Suplementi vitamina D su široko dostupni; ako se pokaže da su efikasni, mogli bi značajno da pomognu u našoj globalnoj borbi protiv virusa“, ​​rekao je on.

Iako su suplementi vitamina D bezbjedni za upotrebu, uzimanje više od preporučene doze svakog dana može dugoročno da bude opasno, jer se vitamin D deponuje u organizmu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad