Senka Fejzović pobijedila je rak dojke, ovo je njena priča

Zdravlje 24. okt 202015:42 > 16:07
Izvor: Ilustracija

Senka Fejzović, članica Renesanse, udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke, za portal N1 govorila je o svojoj borbi sa opakom bolešću koja najčešće pogađa žene. A istraživanja kažu, da jedna od osam žena, oboli od ove bolesti.

Imala je 45 godina kada su joj doktori otkrili malu kvržicu u dojci. Prvi signal da ode na pregled bila je bol.

“Isti dan, kada sam osjetila tu bol, koja je bila jako intenzivna i trajala je duže, nazvala sam u Skerlićevoj da vidim za pregled ultrazvuka. Tada je jedina u domovima zdravlja ultrazvuk radila dr. Aida Tabori. Nazvala sam i pitala kada mogu doći, rekli su odmah. Odmah sam i otišla. S obzirom da sam već imala 45 godina, a tada je sa 45 godina bio prijedlog da se radi prva mamografija, no sada je ta granica spuštena na 40 godina, jer mlađe žene sve češće obolijevaju od karcinoma dojke, otišla sam odmah na pregled. Doktorica je predložila da uradim mamografiju. Otkrili su malu kvržicu koju su pratili godinu dana i nakon godinu, kada je počela da raste, predložili su mi operaciju, na koju sam ja odmah pristala. Jednostavno, shvatila sam da se nije igrati sa tim stvarima”, priča nam Fejzović.

VEZANE VIJESTI

Potpisivanje smrtne presude

Poučena iskustvom dvije radne kolegice koje su ranije operisale karcinom dojke odmah je, kaže, pristala na oepraciju.

“Urađena mi je totalna mastektomija. To je bilo grozno. Taj prvi trenutak kad sam shvatila da nije rađena ni biopsija, nije se znalo šta je… To je period 2001. godine kada jednostavno nisu još postojali određeni protokoli za liječenje karcinoma dojke. Tada nije bilo pod moranje da se prati protokol, tako da sam poslije mamografije otišla kod rahmetli dr. Durića, dogovorila operaciju i urađena mi je. Čak tada nisu znali da li je maligno ili nije. Doktorica me pitala – da li sam za to da mi uradi totalnu mastektomiju. Kažem ja: Imam li mogućnosti izbora. Kaže ona: Vi ste mladi, ja ipak ne bih tu radila radikalno. Međutim, ja sam rekla: Režite sve, samo da ja budem živa i zdrava, ostalo me ne interesuje. Kada sam se probudila iz anestezije i kada sam shvatila da mi je urađena mastektomija bilo mi jako teško i plakala sam. U tom periodu je bilo – karcionom bilo koje vrste je potpisivanje smrtne presude. Tada je to bila tabu tema, o tome se nije pričalo, jako se malo znalo”, prisjeća se Fejzović.

N1

Nakon operacije, srećom, s obzirom da nije ništa bilo prošireno, osim zračenja, dodatno nije radila.

“Mada kod mene tumor nije bio ovisan hormonski. Nisam bila ni HER pozitivna, tako da ništa od lijekova nisam mogla dobijati. Kada sam išla na predavanja i slušala, takvi pacijenti vrlo malo prežive u prvih pet godina. Onda sam shvatila da sam ja jako sretna, jer sam preživjela tih prvih pet godina”, kaže.

Danas redovno ide na kontrole, radi mamografiju svake dvije godine, a ultrazvuk svake godine.

“Ustvari radim ono što bi trebala svaka zdrava žena jedno godišnje. Ne samo one koje su prošle period liječenja, nego i one koje nisu prošle, koje se smatraju “zdravo”. Nažalost, često imaju običaj da kažu: Ima bolesnih i nepregledanih. Ja mogu na neki način da tvrdim da sam zdrava, jer redovno idem na kontrole i moji su nalazi dobri. Ja sam izliječena. Ako bi se javio ponovo, to bi bilo nešto novo što nema veze sa onim starim karcionomom”, govori nam Fejzović, koja se danas trudi da kvalitetno živi, svaki dan učini lijepim i kaže sebi: “E, danas je lijep dan, ja sam sretna.”

#related-news_0

Upravo je to i njena poruka svim oboljelim od karcinoma dojke.

“Mislim da pozitivan stav u svakoj bolesti, ne samo kod karcionoma dojke, nego kod svakog karcinoma, i najmanje prehlade i gripe, jako puno znači i pomaže u ozdravljenju”, poručuje.

Dodaje: “Voljeti život, voljeti sebe. Pozitivan stav i vjerovanje o izliječenju, donosi zaista izliječenje. Psiha je čudo. Kad ste najzdraviji, i sebe ubjedite da ste bolesni, vi ćete biti bolesti. Ako ste najbolesniji, a sebe ubijedite da ste zdravi i da imate priliku za zdravlje, vi ćete imati priliku da ozdravite”.

Kontrolišite se. Redovno!

Savjetuje sve žene, da bez obzira imaju li porodičnu anamnezu ili nemaju za karcinom dojke, ne zna se gdje će doći do okidača.

“U mojoj porodici, ja sam prva koja je operisala karcion dojke, i nema to nikakve veze što kažu po ženskoj liniji, ide to i po muškoj liniji”, kaže Fejzović.

N1

Ističe da godišnje jednom bi trebalo uraditi pregled dojki, na prvi ultrazvuk trebalo bi već sa 30 godina, a sa samopregledom bi trebale djevojčice krenuti od 15 godine.

“Kad otkrijete na vrijeme imate veće šanse za preživaljavanje, veće šanse za lakše liječenje. Imala sam sreće što se kod mene nije proširilo, zračenje koje nije bilo toliko strašno i ne ostavlja velike posljedice. Tako da rana detekcija je spas”, govori Fejzović.

U udruženju Renesansa, dodaje i opominje, članica je djevojka koja je sa 26 godina operisala karcionom.

Na žalost i mladi dobivaju karcinom dojke. Zato, djevojčice, djevojke, žene i majke, kontrolišite se. Redovno!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad