Festivalska euforija u Sarajevu: “Grad živi, uvijek je prelijepo doći tu”

Anketa 15. avg 202214:33
Izvor: N1

Na ulicama Sarajeva vlada velika euforija zbog trajanja 28. po redu Sarajevo Film Festivala (SFF). Svjetske projekcije i brojni zanimljivi sadržaji su nešto što građani i posjetioci glavnog grada Bosne i Hercegovine nisu propuštali prethodnih dana, a istu situaciju smo zabilježili i danas.

Inače je program SFF-a raznovrsan pa se u sklopu toga odvijaju i dnevne projekcije filmova, radionice, ali dobija prilika i za razgovor sa poznatima.

Tako je danas legendarni danski glumac Mads Mikkelsen, koji je gost Sarajevo Film Festivala, u sklopu “Kafe sa…” na Pozorišnom trgu razgovarao o glumi, filmu i kinematografiji.

Njemu je sinoć uručeno Počasno Srce Sarajeva i riječ je o naknadnoj nagradi koju je dobio 2020. godine za glavnu ulogu u filmu “Lov”, ali je nije mogao primiti zbog pandemije koronavirusa.

Večeras će također Počasno Srce Sarajeva dobiti američki glumac, reditelj, dramski pisac i autor Jesse Eisenberg koji je jučer stigao u glavni grad BiH. Nagradu dobija za njegov prvi dugometražni rediteljski prvijenac “Nakon što spasiš svijet”, a koji će biti prikazan u Ljetnom kinu Metalac u 20:30 sati.

Tu je i premijera filma “Jahači” (Riders) sa početkom u 19:00 sati u Narodnom pozorištu tako da je za sve ljubitelje filma i posjetioce festivala bogata ponuda.

Šetajući ulicama Sarajeva bilo je onih koji se još nisu odlučili šta će ispratiti večeras sa programa, ali su, kako navode sigurni u to da gradom vlada posebna atmosfera.

“Grad živi, uvijek je prelijepo doći ovdje za vrijeme festivala. Posebna je atmosfera”, rekla nam je jedna od posjetiteljki koja je u Sarajevo došla iz daleke Australije.

“Odlično je. Nismo imali prilike za noćni provod, ali stvarno nam je prelijepo. Ima mnogo prilika za komunikaciju, tu je nova raja, stranaca je mnogo. Sve super”, kazao nam je jedan mladić.

Bilo je i turista iz stranih zemalja koji su, kako nam kažu, oduševljeni gradom i festivalom.

“Apsolutno, sviđa mi se grad, selekcija filmova. Festival je zaista odličan”, rekla nam je posjetiteljka iz Berlina, ali i iz Gruzije su također stihle pohvale: “Atmosfera i projekcije su super. Svi ti okupljeni profesionalci iz industrije. Prvi sam put tu i zaista je odlično”.

Bilo je i onih koji su redovno pratili program SFF-a te vjerni ostali filmskim projekcijama.

“Gledala sam prvu večer film “Trougao tuge”, dobar je bio. Zatim, drugo večer sam gledala film “Korzet”, a sinoć je bio malo težak rumunski film, a večeras gledamo ‘Riders'”, kazala nam je jedna građanka.

Druge su se, ipak, odlučile za određene projekcije.

“Uzela sam kartu za Pjera Žalicu. Jednu sam uspjela online i sada sam uspjela jednu u BKC-u kupiti”, “Kupila sam kartu za francuski film. Gledat ću ga na otvorenom u Novom Sarajevu i mislim da bi to moglo biti lijepo”, navele su.

Posebna atmosfera, druženje i specifične lokacije na kojima se prikazuju filmovi zasigurno će mnogo doprinijeti i uljepšati svaku projekciju za koju god se odlučili.

Osim toga, zagarantovana zabava na nekoliko mjesta u Sarajevu daje poseban čar ovom festivalu dok radionice i razgovori sa poznatima nude edukativni trenutak te informaciju više za ljubitelje filmske umjetnosti.

Uživajte u SFF-u koji je otvoren 12. augusta filmom “Trougao tuge” švedskog reditelja Rubena Ostlunda, a 19. augusta ga zatvara film “Praznik rada” bosnaskohercegovačkog reditelja Pjera Žalice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar