Građani o poskupljenjima: ”Da nije pijaca i pomoći ne bismo imali šta jesti”

Anketa 06. mar 202212:47
Izvor: N1

Cijene vrtoglavo rastu. Život u Bosni i Hercegovini sve je skuplji. Brojni građani, naročito penzioneri, jedva sastavljaju kraj sa krajem. Na godišnjem nivou u prosjeku je zabilježen rast nivoa cijena od 7,0%. Hrana je skuplja za 11,9%, stanovanje i režijski izdaci za 6,1%, prijevoz 13,7%, a restorani i hoteli za 4,5%, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Jedan od građana kaže da je sa 100 KM prije nekoliko godina mogao mnogo toga kupiti: ”Za 100 KM si mogao kupiti dosta, puno namirnica. Sada ništa, u jednu kesu staviš. Evo vreća brašna sada 30 KM”.

Jedna od sarajevskih penzionerki objašnjava da joj je život sve teži: ”Katastrofa je ovo”.

N1: Poskupljenje čega Vas najviše pogađa?

“Pa životnih namirnica, od hrane pa nadalje: ulje, šećer, brašno, ima ga nema ga. Gdje god odeš u prodavnicu nema. Strašno, prestrašno”, dodala je.

Građane posebno pogađa rast cijena osnovnih životnih namirnica: ”Jedva kraj sa krajem sastavljamo. Da nije ovih pijaca i ove robe ne bismo imali šta jesti. I da nije socijalne pomoći”, priča nam jedan sarajevski penzioner.

U isto vrijeme rasle su i cijene goriva. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove pojašnjavaju da je neminovnost rast cijena goriva, u skladu sa uvoznim cijenama koje na svjetskom tržištu rastu i da će preći 3KM, ali ne mogu da prihvate da cijene iz zaliha dosežu taj nivo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar