Sarajlije o štednji struje: Topliti se, gasiti svjetla i kuhati kad je jeftina

Anketa 21. sep 202213:352 komentara
Izvor: N1/BeFunky

U Bosni i Hercegovini su najavljena poskupljenja plina i centralnog grijanja što je već jedan od razloga građanima za štednju, međutim, tu je i svjetska energetska kriza koja dovodi u pitanje snabdijevanje električnom energijom pa smo tako Sarajlije pitale na koji način će uštedjeti na struji.

Jedan od najčešćih odgovora je bio da će gasiti svjetla, ali i da će pratiti vrijeme tzv. “jeftinije struje” kako bi mogli uključiti vašinu za veš te obavljati i druge poslove u domaćinstvu koji iziskuju veću potrošnju ovog energenta.

“Bitno je da se mašina za veš uključi kada je jeftina struja. Ne moramo imati upaljene sve sijalice u sobama, dovoljna je jedna. Grijem se na plin. Ako ga bude i koristit ću ga tako da ne vidim nikakvo drugo rješenje. Zagrijavati sobu po sobu ne otvarati kompletan stan”, kazala nam je jedna sugrađanka dok je druga na pitanje hoće li štedjeti struju kratko odgovorila: “Gasit ćemo svjetla”.

I druga građanka nam je rekla da nastoji uključivati kućanske aparate kada je jeftina struja.

“Dnevna je od 14:00 do 17:00 sati, a noćna od 23:00 do 6:00 sati ujutro. Pratim kada je jeftinija struja zbog neke veće potrošnje poput vašine za meš, uključivanje rerne i sl.”, naglasila je.

Jedan stariji sugrađanin je kazao “da neće nikako paliti svjetlo”.

“Imam grijanje, nije na plin, ali da bih i na tom uštedio malo ću se utopliti”, konstatovao je.

Bilo je i onih koji su rekli da ne znaju nikako kako da uštede.

“Jedino da ne jedemo, ne kuhamo, da ništa ne peremo. Pokušavamo uštedjeti naravno jer od jedne penzije moraš sve. Ako nisi dobar ekonomista onda nema ništa. Veš mašinu uključujem naprimjer kada je jeftina struja. Na sve načine nastojimo uštedjeti”, naglasila je sugrađanka.

“Imam konvektore na struju i palim ih kada je jeftina, a nakon toga ložim drva i tako održavam toplotu”, “Ne paliti ništa i to je to”, “Kombinovati sve naravno, mora se štedjeti. Neka narod štedi onako kako je navikao, ali ja ne štedim jer kada s posla dođem kući moram uraditi sve ono što mi treba”, još su neki od građana naših sugrađana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar