Glavni pretres u predmetu Hajrudin Tursunović i dr: Prometovali sa više od 100 kg droge u Brčkom i Gračanici

Crna Hronika 22. sep 202314:04 0 komentara
FENA

Na suđenju Hajrudinu Tursunoviću i grupi za organizirani kriminal, u vezi s prometom opojnih droga, kojom je rukovodio, a koja je prije dvije godine razbijena u akciji “Klanac”, u srijedu je pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta nastavljen glavni pretres. Nakon što su ranije izvedeni ostali dokazi optužbe, na ročištu održanom 20. septembra Tužilaštvo Distrikta započelo je s ulaganjem materijalnih dokaza u sudski spis. Uz drugu dokumentaciju, pred sudskim vijećem započeto je ulaganje dokaza o provođenju posebnih istražnih radnji preduzetih prema grupi čiji su pripadnici optuženi za prometovanje preko stotinu kilograma opojnih droga u Brčkom i Gračanici.

Prije dvije godine, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv šestočlane grupe za organizirani kriminal za čije je uspostavljanje i rukovođenje optužen Hajrudin Tursunović zvani Hajrić (36) iz Brčkog. Kao pripadnici ove grupe tada su optuženi Adnan Rečica, Edin Mušanović, Sedin Mušanović i Eldin Aguši, kao i ranije zasebno optuženi Ahmet Todorov.

“Grupa uspostavljena s jasnom hijerahijom i podjelom zadataka optužena je da je od 2018. g. do aprila 2021. g, kada je uhapšena, prometovala najmanje 109 kilograma kanabisa i amfetamina, te 4 500 tableta MDMA-a tzv. ecstasy. Provooptuženom Tursunoviću stavljeno je na teret da je s ciljem ostvarivanja finansijske koristi organizirao kriminalnu grupu povezavši se s drugim licima kojima je podijelio tačno određene zadatke za nabavku, prodaju, predaju, prijevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji opojnih droga. Kako je navedeno u optužnici, komuniciranjem putem mobilnih aplikacija, po njegovim nalozima, Edin Mušanović, Eldin Aguši i njemu poznata lica vršila su prijevoz opojnih droga, dok su je Adnan Rečica, Sedin Mušanović i Edin Mušanović raspoređivali po skrovitim mjestima. Novac od prodaje predavali su Tursunoviću ili licu koje bi on poslao prijeteći ubistvom onom ko ga spomene policiji ili teškim tjelesnim povređivanjem, ako preuzme drogu bez njegovog znanja ili mu ne preda novac”, navoe iz Tužilaštva BD.

Tursunović i ostali pripadnici njegove organizacije optuženi su za krivična djela organiziranog kriminala (iz člana 336 Krivičnog zakona Distrikta), u vezi sa krivičnim djelom Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga (iz člana 232 Krivičnog zakona) za koje se on i Rečica terete još i zasebno. Tursunoviću su dodatno stavljeni na teret neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje, iznuda, kao i podstrekavanje na tešku tjelesnu povredu, a Sedinu Mušanoviću krivična djela otmice i iznude.

Tokom postupka, Tužilaštvo je zatražilo oduzimanje pronađene opojne droge, ali i putničkih vozila Audi A8 i Hyundai korištenih za izvršenje krivičnih djela, kao i cjelokupne imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima. Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 4. oktobar, s početkom u 11.00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad