Komšija komentarisao napad na povratnicu u Vozući: Ne mislim da je izazvan etničkim motivom

Crna Hronika 07. dec 202315:11 1 komentar
N1

Nakon napada na povratnicu srpske nacionalnosti Ljeposavu Petković, u selu Stošnica, kod Vozuće, na  mjesto događaja došao je savjetnik zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice Ševket Hafizović.

Budući da Petkovićeva trenutno boravi u Zenicu, gdje je upućena na rendgen glave zbog povreda koje je zadobila nakon udarca u glavu, nije je zatekao. Poručuje da su povratnici jedna od najranjivijih kategorija, posebno ako, kao i ova 77-godišnja žena, žive sami i nezaštićeni.

Na pitanje kako komentariše rad policije, s obzirom na to da je već treći put meta napada, kaže da nije znao za to, ali da je to posljednji alarm za policiju, koja je morala još ranije adekvatno da reaguje.

“Povratnici moraju da se osjećaju sigurno, a policija mora da radi svoj posao”, rekao je.

Razgovarali smo i sa komšija Ljeposave Petković.

Kaže da ne misli da je napad izazvan etničkim motivom, jer napadači unaprijed znaju ko živi sam. Za napad nije čuo odmah, ali ga je prisustvo policije uzmirilo i navelo da posumnja da nešto nije u redu.

“Lepa, kako je zovemo, je mirna, vrijedna žena. Prava domaćica. Živi sama, ali je naučila da uvijek ima i privređuje. Nije ovo prvi put, nekidan su pokušali isto. Prošle godine su joj iz sušnice ukrali meso”, kaže ovaj gospodin.

Ovaj slučaj, kaže, nije usamljen.

“Evo, skoro je moj drug ovdje, nedaleko od mene, bio meta napada. Čitavu ogradu su mu skinuli. Prijavio je policiji i ništa. Ja imam pet pasa. Nisam ranije mislio o bezbjednosti, imam ih jer ih volim, ali sad… Neka meni njih. Ko zna…”, zaključuje.

Kako je za N1 rečeno u MUP-u ZDK slučaj je prijavljen u ranim jutarnjim satima.

“Riječ o razbojništvu gdje su dva nepoznata lica nasilno ušla u kuću i od ženske osobe tražili novac te se potom udaljili u nepoznatom pravcu. Kod ženske osobe su potom konstatovane lakše tjelesne povrede. Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje na rasvjetljavanju ovog slučaja”, rekla je Aldina Ahmić, portparolka MUP-a ZDK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare