U SAD-u napadnut imam porijeklom iz BiH, organizacije pozivaju na brzu istragu

Crna Hronika 22. sep 202307:48 0 komentara
Facebook/ Bosnian Herzegovinian Islamic Center NY

Njujorški ogranak Savjeta američko-islamskih odnosa (CAIR-NY) pozvao je njujoršku policiju da izvrši brzu i opsežnu istragu u vezi nasilnog napada na imam Idriza Budimlića (42), porijeklom iz Bosne i Hercegovine, do kojeg je došlo prije par dana na Long Ajlendu.

Naime, napadač je udario imama ispred džamije u Crescent Street, 8. septembra ove godine, a udarac je  bio toliko jak da je imam pao na zemlju, te je jedno vrijeme bio i u nesvjesti. Napad je uzrokovao višestruke lomove u predjelu lica. Osumnjičeni se još uvijek nalazi na slobodi.

Naime, kako stoji u saopštenju CAIR-NY, ovaj nasilni napad je mogao biti spriječen da je policija odreagovala na uzmerivanja, koje je prijavljeno veče prije napada, kada je napadač nasilno ušao u džamiju zahtjevajući da vidi imama.

Čistačica i njen suprug, koji su bili unutar džamije, su tada pozvali njujoršku policiju i prijavili uznemiravanje, i osumnjičeni je navodno otišao.

“CAIR-NY poziva NYPD da izvrši opsežnu istragu u vezi incidenta te da se oglase povodom činjenice da nisu odreagovali na prijavu prvog incidenta”, rekao Afaf Našer, izvšrni direktor CAIR-NY.

Našer je dodao da ovo nije prvi put da je došlo do sličnih napada na islamske vjerske predstavnike.

“Već dugo vremena incidenti poput ovog prolaze neriješeno, što neminovno dovodi do straha, frustracije i gubitka vjere u sistem koji treba da nas štiti”, rekao je Našer.

Iz NYPD-a su odgovorili da su na lice mjesta došli nekoliko sati nakon prijave, jer su u to vrijeme imali nekoliko slučajeva visokog priroriteta. Prijave uznemiravanja se ne smatraju priroritetnim, saopštili su iz NYPD.

Inače, još uvijek je apsolutno nejasno zašto je imam bio meta napada.

Senad Ahmetović, član borda direktora Islamskog centra BiH izjavio je za Queens/LIC Post da imam Budimlić ne poznaje osumnjičenog.

Navodno, osumnjičeni se ponašao čudno u džamiji i imam ga je zamolio da izađe, a on je zatim počeo da od imama traži novac.

“Vidjeli smo ga na nadzornim kamerama, dakle, imao je smjelosti da se vrati, vjerovatno da uzme svoje cipele koje je ostavio na dan napada. Mi smo i o tome obavijestili NYPD i dali im snimak nadzorne kamere”, kaže Ahmetović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.