Vršnjačko nasilje u Zenici: Dječaka maltretirali i tukli na školskom igralištu u Perinom Hanu, oglasila se Uprava

Crna Hronika 23. apr 202413:42 3 komentara
Pixabay/Ilustracija

Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja zabilježen je ovaj put u Zenici i to na školskom igralištu OŠ Aleksa Šantić u Perinom Hanu. Žrtva nasilja je bio dječak, a u nasilju je učestvovao veći broj učenika. Policija je zaprimila prijavu, a nakon što je video snimak koji su snimali oni koji su dječaka zlostavljali, objavljen na mrežama. Oglasila se i škola.

Tačan datum ovog uažsnog događaja nije objavljen, ali se sve odigralo na školskom dvorištu. Dječak žrtva je maltretiran, udaran i spolno uznemiravan. Mučni video traje pet minuta.

Uprava škole saopštila je da se nemili događaj desio u danima vikenda.

“Mi smo kao škola jutros rano, odmah po saznanju o pomenutom događaju, poduzeli sve mjere koje su u našoj nadležnosti, te obavili razgovore i sastanke sa nadležnim institicijama, koje su se također odmah odazvale i već pristupili rješavanju cijele situacije. Škola će poduzeti sve što je u našoj nadležnosti, a dalje molimo da pustimo nadležne institucije da rade svoj posao”, naveli su iz OŠ Aleksa Šantić Zenica.

Zasjedao je jutros i Školski odbor, a prisustvovao je i predsjednik Vijeća roditelja.

“Nakon saznanja o postojanju videa jučer u ranim jutarnjim satima od strane direktorice škole kontaktirana je policija i u dogovoru sa policijom i Tužilaštvo ZDK i Centar za socijalni rad. Tog istog dana u devet sati u školi je održan sastanak sa predstavnicima Uprave policije, Tužilaštva i centra za socijalni rad, uprave škole. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Školskog odbora. Tužilaštvu su odmah predati svi potrebni i traženi podaci. Škola je bila maksimalno kooperativna u cijelom slučaju te je poduzela sve zakonske kao i ljudske mjere kako bi pomogla rasvjetljavanju cijelog slučaja. Napominjemo također da se cijeli događaj desio, kada nije bilo nastave, da škola nije radila, da su djeca samovoljno došla i boravila na igralištu škole, te da iz tog razloga škola u cijelom slučaju nije trebala biti nadležna, ali je uprava ipak poduzela sve mjere koje su u njenoj nadležnosti i u okviru mogućnosti kako bi se cijeli slučaj rasvijetlio, i kako bi sve proteklo zakonski i na najbolji način za našu djecu. Napominjemo da škola odgovara organima vlasti, te škola ne može davati podatke roditeljima, u takvom slučaju bi se mogao, ne daj Bože, desiti linč učenika, pa bi cijela stvar mogla otići predaleko. Mi smo razgovarali sa nadležnim i istražnim organima te puštamo struku da radi svoj posao. Naš posao je odgoj, obrazovanje i na kraju zaštita djece i učenika u školi i mi svoj posao izvršavamo na apsolutno savjestan način pod punom moralnom odgovornošću”, navode iz Školskog odbora.

Ističu da se ni u jednom trenutku ništa nije zataškavalo niti sakrivalo.

“Mi svoj posao radimo i radit ćemo odgovorno i savjesno. Poduzeli smo apsolutno sve što je u našoj moći, čak i onda kada nismo bili obavezni da to uradimo. Postupljeno je prema Protokolu i Pravilniku koji je donesen od strane nadležnih institucija i škola je obligatorna da ga poštuje. Na kraju podvlačimo da škola osuđuje svaki vid nasilja i nema toleranciju prema istom, i da smo po istom pitanju sigurno postupili prema zakonskim okvirima”, poručuju iz Školakog odbora.

Iz MUP-a ZDK su naveli kako istražuju slučaj za koji su zaprimili prijavu u ponedjeljak te da je o svemu obaviješteno Kantonalno tužilaštvo ZDK. U slučaj je uključen i Centar za socijalni rad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare