Sladić za N1: “Od zime nema ni Z, očekuju nas visoke temperature”

Kolumne 04. dec 202222:142 komentara
Izvor: N1

"Od zime ni Z do 11. decembra, prema kraju radne sedmice slijede natprosječno topli dani s temperaturama zraka lokalno i iznad 15 °C", kaže meteorolog Nedim Sladić za N1.

Klimatološki gledano, 01.12.2022. priveli smo jesen svom kraju koja će ostati upamćena kao jedna od najtoplijih od početka mjerenja (u Bosni i Hercegovini vrše se od 1888. godine), a slične smo imali još u samo par navrata, kao 2006. i 2019. godine. Iako je započela prosječno, a potom i hladnije od prosjeka zahvaljujući prvom prodoru hladnoće sa sjeveroistoka koje su donijele prve snježne pahulje i ovosezonski mraz vrhovima planina, ubrzo je uslijedio preokret. I to kakav!

Sunčanom i ugodno toplom, prema kraju mjeseca i vrlo toplom te suhom oktobru vjerovatno se niko nije nadao (u sunčanom da, ali sigurno ne u atipičnom smislu), a još manje i samom početku novembra koji ćemo pamtiti po desetini novih temperaturnih rekorda širom zemlje. Prisjetimo se da smo 01.11. registrovali temperature zraka primjerenije junu mjesecu nego novembru – od 22 u višim područjima Bosne do ljetnih 29 °C, koliko je zabilježeno u Banja Luci, a bilo je toplo i uz obalu gdje su se temperature zraka kretale od 28 do 31 °C pa ne možemo zaboraviti spomenuti i ugodno toplo more koje je početkom novembra bilo na 23 °C i s kojim je ovogodišnja sezona kupanja bila znatno duža nego prijašnjih godina, a na vrijednostima iznad 20 °C ostala je sve do kraja druge dekade mjeseca.

Dovoljno smo istaknuli izuzetnost ove jeseni koja nije bila neuobičajena samo u Bosni i Hercegovini, već i u drugim dijelovima Europe. Danas su stigli i podaci Britanske meteorološke službe (UK Met Office) koji pokazuju da je ovo bila treća najtoplija jesen od početka mjerenja (od 1884. godine), a slične trendove bilježi i ostatak Europe. Sad, pređimo na zimu.

Posljednji je mjesec 2022. godine, a sa njegovim prvim danom službeno za klimatologe započinje klimatološka zima (od 01.12.2022. do 28.02.2023. godine). Astronomski, znamo, na oba datuma dodajemo još 20 dana. Međutim, od zime niti Z. Barem ne u narednih 7 dana, koju će obilježiti znatnije pozitivno temperaturno odstupanje u odnosu na višegodišnje vrijednosti.

Iako je uistinu bilo pojedinih izračuna krajem novembra mjeseca koji su nagovještavali da bi zima mogla pokucati na balkanska vrata početkom decembra (i koje sam uzimao sa određenom dozom opreza), pokušaj je sveden na minimumzahvaljujući polju niskog zračnog pritiska nad obalama Portugala koji je pogurao topliji i vlažniji zrak prema našim područjima, a hladniji zrak na zapadnu Europu i Skandinaviju, a pojedine zemlje, poput Ujedinjenog Kraljevstva (mailprintscreen), zvanično su 02.12.2022. izdale stanovništvupripravnost na hladnije, a od sredine nove sedmice i znatno hladnije vrijeme u odnosu na višegodišnji prosjek uvjetovan hladnim prodorom sa sjeveroistoka, s kojim se sve više povećava vjerovatnoća za pojavu snijega, pa su iz dana u dan sve veće vjerovatnoće da će prvi ovosezonski snijeg pasti u Londonu, nego u Sarajevu, što, priznat ćemo, na prvu zvuči poput paradoksa koji potkrjepljuju i podaci o prvoj pojavi snijega u gradu od 2005. godine.

N1

Figura 1: Priopćenje Britanske meteorološke službe povodom nadolazećeg dugotrajnijeg perioda hladnijeg vremena.
Izvor: Met Office, Crown Copyright 2022/Nedim Sladić.

Iako će ovo biti uistinu jedna od najkasnijih pojava prvog ovosezonskog snijega u Sarajevu, po svim prilikama vjerovatno neće nadmašiti 2020. godinu koja je prvi snijeg gradu donijela u večernjim satima (Tabela 1).

Godina

Datum prve pojave mjerljivog snijega (≥1 cm)

N1

Tabela 1: Prva pojava snježnog pokrivača na području Sarajeva (period: 2005-2021). Podaci: Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine

I ono malo snijega što je palo prvih dana decembra mjeseca na planinama će uskoro nestati pa ćemo ponovo biti na nuli, s kojim će planinski centri imati ponovo razloga za zabrinutost, s obzirom na pozitivne temperaturne vrijednosti s kojim su kriteriji za vještačko osnježivanje nepovoljni. Ne treba puno misliti i donijeti zaključak kako snijeg u nizinama tada ne treba niti spominjati. Ovo naročito vrijedi za period od sredine prema kraju radne sedmice, kada ćemo ponovo biti pod utjecajem toplije, ali i vlažnije zračne mase u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja, pa će sa zapadnog Mediterana u naše krajeve pritjecati još topliji zrak. Posljedica ovoga će biti visinska dolina koja će se iz oblasti Skandinavije osom preko Francuske se produbiti sve do obala Pirinejskog poluostrva, odakle će usljed temperaturne razlike između hladnijeg zraka sa sjevera i toplijeg s juga te nižeg pritiska sa sjevera i povišenijeg sa juga postojati uslovi za izraženije strujanje prema našim područjima. (Figura 2).

N1

Figura 2: Sinoptička situacija nad Europom – boje [gpm/dam]: geopotencijal na 500 hPa (cca. 5,54 km visine); konturno [hPa]: zračni pritisak u prizemlju za petak, 09.12.2022. nad Europom.

Hladan zrak se zadržava nad Skandinavijom i Ujedinjenim Kraljevstvom, dok se sa zapada Mediterana prema Bosni i Hercegovini uspostavlja kanal toplog, ali i vlažnog zraka (vidljiv kroz bijele konture koje od Pirinejskog poluostrva su usmjerene prema našoj zemlji). Vizualizacija: Nedim Sladić, podaci: ECMWF, Crown Copyright 2022.

U takvim okolnostima, tekuću sedmicu u Bosni i Hercegovini obilježit će dosta oblaka, a kiše će u Bosni biti povremeno u utorak usljed prolaska frontalnog poremećaja preko naše zemlje u sklopu ciklone koja se od zapadne Europe premješta preko Alpi i dalje preko Panonske nizije, te ponovo prema kraju sedmice, dok će u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne biti učestalija, uzimajući u obzir jugozapadno visinsko strujanje s kojim će pristizati vlažan zrak. U uslovima nestabilne atmosfere, treba računati na vertikalno miješanje slojeva zraka, pa po pitanju enormno visokih koncentracija aerozagađenja možemo barem djelomično predahnuti.

U ponedjeljak, 05.12.2022. u Bosni djelomično vedro, a u Hercegovini, zapadnim, poslijepodne i sjeverozapadnim područjima Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jače naoblačenje se prognozira u večernjim satima sa zapada, a prema noći na utorak očekuju se padavine koje će se od sjeverozapada polako premještati prema jugoistoku, koje uzrokuje premještanje frontalnog poremećaja. Vjetar slab do umjeren, jugozapadni. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu do 13, a dnevna od 11 do 16 °C.

U utorak, 06.12.2022. spomenuta padavinska zona se od sjeverozapada širi prema jugoistoku i do sredine dana zahvata centralne i istočne predjele Bosne i Hercegovine. Preovladavat će pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Padavine će od sredine dana prema poslijepodnevu prestati na prostoru Krajine i sjeverne Bosne, a prema večernjim satima i u ostatku zemlje. Vjetar slab do umjeren, jugozapadni. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 13, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 16 °C.

U srijedu, 07.12.2022. pod utjecajem plitkog ciklonalnog polja u Sredozemlju s kojim pristiže vlažan zrak nastavak oblačnog, tmurnog, ali ne i hladnog vremena. Povremeno sa slabom kišom u Bosni. Kiša trajnijeg intenziteta je izgledna na području Hercegovine, zapadne i jugozapadne Bosne. Temperatura zraka slična kao i u utorak.

Slično vrijeme u Hercegovini i u četvrtak, 08.12.2022. dok će u Bosni biti manje padavina i ponovo uslova za intervale djelomične vedrine, a u petak, 09.12.2022. uz jači pad zračnog pritiska i uspostavljanje razlike očekuje se jačanje juga koje će biti umjereno, a na udare mjestimice i jako, s kojim će kiše i pljuskova biti najviše na području Hercegovine i jugozapada Bosne gdje se ne isključuju mogućnosti i pojave jačih pljuskova sa grmljavinom, dok će od privjetrinske strane Dinarida (područje od sjeverne padine Bjelašnice) prema sjeveroistoku Bosne se vlaga isušivati adijabatskim putem (proces bez dodavanja toplote u kojem se sačuvala entropija) spuštanjem sa padine u ravnicu pri čemu će se naoblaka smanjivati pa će preovladavati djelomično vedro te natprosječno toplo vrijeme. Dnevne temperature zraka u petak većinom dvocifrena i uglavnom od 12 do 15, na sjeveroistoku lokalno i do 18 °C.

Natprosječno i prvog dana vikenda, s vjerovatnoćom za još malo više temperature zraka, na sjeveroistoku i blizu 20 °C, a potom od 11.12.2022. postoje vjerovatnoće za zahlađenje. No, dosta je upitnika tu prisutno, s obzirom da inicijalno očekujem da će poremećaj koji se bude premještao preko Pirinejskog poluotoka prema nama pomjeriti granicu hladnijeg zraka sjevernije. Hoće li tako zaista biti, treba sačekati razvoj situacije u narednim danima.

Zabranjeno preuzimanje teksta!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar