Lični stav: Helikopter, ministar i sin

KOLUMNE 18. jul 202318:07 2 komentara
Screenshot

Gdje počinje Bosna prestaje logika. Kad god kažemo da nas više ništa ne može iznenaditi nekako desi se da nam Onaj gore ili ko ne vjeruje u Njega, karma ili zovite kako to hoćete kaže: E sad ćeš vidjeti da može.

Desilo se to sa porodicom Isak koja već dugo ne prestaje izazivati pažnju javnosti. Otac Ramo i sin Arnel i ranije su bili “atrakcija” bosanskohercegovačke političke scene, najviše po medijskim istupima. Sve je to bilo prije ključnih dešavanja na nivou bh. entiteta Federacija BiH.

Dok su se doslovno skupljale ruke podrške, kojih tada nije bilo za novu federalnu vlast, ključnu ulogu odnosno ruku imao je Arnel. Na kraju, izašao iz jednog političkog bloka, priklonio se drugom i glasao da mu otac Ramo bude ministar.

Postade Ramo ministar unutrašnjih poslova i tu smo nekako očekivali da će se novinari, ali i javnost baviti radom i učincima Rame kao ministra. Ne lezi vraže, otkako je Ramo ministar bavimo se njegovim istupima na društvenim mrežama u kojima on sebe očigledno ne doživljava kao ministra već showbiz zvijezdu a sve to s resursima ministarstva kojim rukovodi. Da vam pojednostavim, sudeći prema objavama na društvenim mrežama, ministar doslovno ne izlazi iz policijskog helikoptera te uz selfije koje objavljuje obično ide muzička podloga iz radionice Colonie, a posebno njihov veliki hit Svijet voli pobjednike. Dok ministar u zanosu misli da je najveći pobjednik na političkoj sceni, jer i onaj ranije pomenuti sin samo što nije postao dio rukovodstva federalnog parlamenta, odnosno i on fino nagrađen, pa zaneseni muzičkim ritmovima na talasima političke žabokrečine obojica su učinili da se svakom normalnom građaninu od političara digne pritisak.

Dok su mnogi u Srebrenicu, na obilježavanje godišnjice genocida, išli pješke, neki na biciklima ili motorima, a većina u autima ili autobusima, ministar je letio helikopterom. Službenim. Nakon što su se ministar i sin na mrežama pohvalili slikom iz helikoptera, sve sa osmjesima iz pilotske kabine, uslijedile su osude, a nakon njih i obrazloženje sina. Pojasnio je kako je policija ustanovila da mu je ugrožena sigurnost jer mu se pokvarilo auto ili šta je već bilo s njim. Pa je, kaže Isak, policija rekla da ga je potrebno zaštiti. Vjerovatno ista ona policija kojom mu otac rukovodi, pa pošto ima brižnog oca on ga je fino zaštitnički smjestio u helikopter, ali Arnel je objasnio da tamo nije bio ne kao sin, već kao zastupnik.

Nije poznato zašto nije na neki drugi način Arnelu pružena zaštita, ako je bila ugrožena, a također javnost ne zna zbog čega mu se otac ponaša kao dijete koje helikopter koristi kao igračku. A ta igračka je plaćena našim parama. U nju se sipa gorivo koje mi, kao poreski obveznici, plaćamo. Rekao je ministar mojoj kolegici da helikopter mora biti u pogonu i ponudio još sličnih obrazloženja. Niti jedno na kraju nema uporište. Nema uporište ni pravdanje da “oni prije nas, koji su sada opozicija, odlazili su u supermarket službenim autom”. Jesu. I zato su kažnjeni. Ispali su iz vlasti. Mislili smo da dolaze bolji.

Viđam jednog visokopozicioniranog političara često u teretani u koju idem kako sa službenim autom dolazi u istu usred radnog vremena. Možda se nosioci vlasti međusobno takmiče ko će silnije pokazati “da mu se može”. Ramo se ugledao na Milorada Dodika, u to nema sumnje, ali niko ne razmišlja kakvo će političko slijetanje, helikopterom ili nekom drugom spravom, proizvesti svojim bahaćenjem.

Na kraju, možda je Ramo ponesen i svjetskim uspjehom Fazlije i njegovom pjesmom Helikopter. Samo neka ministra neko upozna s činjenicom da on nije ni pjevač niti zvijezda estrade nego politički zvaničnik koji bi trebao raditi u interesu svih građana i odgovornije trošiti sredstva poreskih obveznika od onih koji su zbog prosipanja sile i nepravde završili na gorkom opozicionom hljebu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su lični stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare