27. mart je poseban dan za sve ljubitelje teatra, šta će nam ponuditi bh. pozornice?

Kultura 26. mar 202415:56 0 komentara

27. mart se od 1962. godine obilježava kao Svjetski dan pozorišta. To je dan kada se slavi teatarska umjetnost, a pozorišne kuće publici ponude brojne sadržaje.

Svjetski dan pozorišta, svi umjetnici ali ljubitelji teatra, obilježavaju kao važan događaj. 27. marta se podsjetimo koliko je teatar važan mediji ali i oaza duhovnosti.

“U isto vrijeme koliko je to prostor dijaloga, komunikacije i koliko teatar je medij koji je korektiv svakog društva, u kojem se mogu čuti kritičke misli, u kojem se možemo zapitati o svijetu u kojem živimo i gdje zapravo idemo”, kazao je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Zato je 27. mart, ne samo teatarski praznik, nego podsjećanje koliko je ova umjetnost važna.

“Danas pozorište mora izaći iz okvira konvencija, ne može biti konformistički prostor, da publiku ne možemo navikavati, naravno da možemo, to je legitiman način, pričanja priče o pozorištu i da gledaju bajke, međutim umjetnici uvijek imaju potrebu da vrisnu, kriknu sa scene i da budu glas ljudi koji ne mogu da govore”, kazala je direktorica SARTR-a, Maja Salkić.

“Živimo svoje živote najbolje što umijemo, a pozorište je uvijek tu, negdje oko nas. Ponekad svratimo u njega, ali kad god dođemo, uvijek i ostajemo. Pozorište je utjeha”, dodala je glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić.

Narodno pozorište Sarajevo će Svjetski dan pozorišta obilježiti baletnom predstavom “Posljednja noć; Šeherzada”, dok Narodno pozorište Republike Srpske donosi “Čelične magnolije”, “Sve to je iz kuće” biće odigrano na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. I svi teatri će čitati tradicionalnu poruku.

“Na sceni Pozorišta mladih Sarajevo 27.marta, na Svjetski dan teatar predstava “Večera budala” u režiji Adisa Bakrača, a kao i svake godine, i ove godine čitamo poruku za Svjetski dan teatra koju je za ovu godinu napisao Jon Fosse, norveški pisac i nobelovac”, kazao je Adnan Rešić iz Pozorišta mladih Sarajevo.

“Međunarodna pozorišna zajednica iz cijelog svijeta organizuje brojne aktivnosti povodom Svjetskog dana pozorista, a najvažnija je poruka. Poruka koju svake godine piše važna pozorišna ličnost, a ta poruka se prevodi na više od 20 jezika i čita se na Svjetski dan pozorišta, 27. marta.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!