Tataragić o SFF-u: Cilj nam je da promovišemo mlade autore

Kultura 21. jul 201609:08 > 09:10
N1

Dvanaestog augusta počinje 22. izdanje Sarajevo Film Festivala, a u sarajevskom kinu Meeting Point jučer je predstavljen takmičarski program Festivala. Gošća Novog dana bila je Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa za igrani i kratki film te program u Fokusu.

Na press konferenciji Tataragić je jučer istakla da je ovogodišnji program u prvi plan izbacio mlade autore.

Od početka takmičarskog programa naš cilj je da promovišemo mlade autore i sve one mlade koji se bave profesionalno filmom i koji to žele da rade. Najveću pažnju ima takmičarski program. Od osam filmova za Srce Sarajeva čak 6 su debitantski filmovi. Jako puno je autora u dokumentarnom takmičarskom programu koji će se predstaviti svojim prvim ili drugim filmom, a tu je i Sarajevo Talents program koji okuplja gotovo stotinu mladih profesionalaca. Oni u tom programu imaju sedam dana radionice, master classes susrete i prate program SFF-a, a tu je i studentski program koji je krojen za filmove koji dolaze sa filmskih škola iz BiH. Mi jesmo mladi Festival i nadam se da će tako i ostati iako uspješno starimo“, komentarisala je Tataragić.

O tome koliko traje proces selekcije i koji su kriteriji Tataragić je kazala: “Pogledano je više od 600 filmova u okviru odabira, a ja ne gledam samo filmove iz regije da bih znala odabrati. Moram znati šta je svjetska kinematografija. Teško je započeti selekciju. Ako počnemo u određenom tonu, onda ostatak odabira mora pratiti određeni ton i to je u kratkometražnom filmu posebno važno, odnosno kako publiku voditi kroz različite priče, narative, forme. Teško je odlučiti koji će biti prvi film. Svi selektori, programeri kažu da je najbitniji kvalitet. Druga stvar je timski rad. Ja ne sjedim sama i gledam tih 600 naslova, tu postoji tim ljudi gdje radimo druge selekcije, gdje razgovaramo o filmovima, šta ti filmovi znače za profesionalni svijet i orijentisani smo prema našoj publici. Uvijek želimo da ponudimo nešto novo, svježe sa velikim fokusom na mladu populaciju“.

Tataragić je istakla i da takmičarski program predstavlja filmove autora koji se bave savremenim temama, ali to ne znači da nisu društveno angažovane.

Govorila je i o ovogodišnjim premijerama na SFF-u.

Imaćemo 53 filmske premijere. To je jako impresivan broj i ponosni smo na to. Filmovi dolaze iz regije ali i BiH“, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.