Spahić: Privukao me je zajednički projekt tri države

Kultura 02. dec 201410:17 > 10:25
N1

Teatarski festival MESS krivac je za najveću koprodukciju u posljednjih nekoliko godina. Radi se o trilogiji “Orao / Kokoš / Janje“ koja se realizuje u okviru projekta “Stoljeće jedne porodice“. Koprodukciju zajedno sa MESS-om potpisuju, BITEF teatar iz Beograda i Zagrebačko kazalište mladih, a premijera je zakazana za 5. decembar u Sartra.

Koprodukciju zajedno sa MESS-om potpisuju, BITEF teatar iz Beograda i Zagrebačko kazalište mladih, a premijera je zakazana za 5. decembar u Sartru u režiji tri režiserke Ane Tomović (Orao), Selme Spahić (Kokoš) i Anice Tomić (Janje).

“Stoljeće jedne porodice” je dvanaestomjesečni projekt kojim se želi doprinijeti obilježavanju 2014. kao godine prenošenja evropskih vrijednosti i pomirenja, raznolikosti i predanosti da se zajedno suočimo s izazovima u Bosni i Hercegovini, otkrivajući i suprotstavljajući se transgeneracijskom transferu nacionalizma,  otvoreno se suočavajući s prošlošću te naglašavajući multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

U svakom od dijelova trilogije učestvuju umjetnici i umjetnice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, što projektu daje posebnu važnost u produkcijskom smislu.

Gošća Novog dana bila je Selma Spahić koja kaže da je jednostavno bilo sastaviti tri režiserke iz tri različite države na jedno mjesto. “To što se radi je predstava, i zato je bilo jednostavno. Ono što je nama bilo uzbudljivo je da podijelimo ideje i da vidimo šta je to što tu  trilogiju čini jednom. Nikad nisam sarađivala u autorskom, zajedničkom projektu, tako da me je to privuklo”, kaže Spahić.

“Meni je uzbudljivo to da suštinu rata i da razumijem iz čega dolazi instinkit za preživljavanjem, kao i zašto još uvijek govorimo da živimo u post-ratnom društvu”, dodala je Selma Spahić.