Pogledajte inserte iz predstave Naše nasilje i vaše nasilje

Kultura 10. okt 201616:46 > 16:47
Screenshot

U Narodnom pozorištu u Sarajevu sinoć je izvedena predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" reditelja Olivera Frljića koja je prije samog izvođenja izazvala burne reakcije publike ali i kritičara.

Prije samog izvođenja, Hrvatsko kulturno društvo Napredak oglasilo se danas saopćenjem za javnost u kojem traži od nadležnog ministra i uprave Festivala MESS da skinu s repertoara Frljićevu predstavu, te ističu da Frljić svojom predstavom direktno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane.

“Ova je Frljićeva predstava do sada igrana još samo u Poljskoj i Austriji i tamo izazvala javno zgražanje, ali i krivične prijave, nakon što je uslijedila zabrana igranja predstave”, navodi se u saopštenju HKD Napredak.

Prijavu zbog ove predstave Tužilaštvu BiH dostavio je i kardinal Vinko Puljić, nadbiskup Vrhbosanski.

“Zaprimili smo dopis kardinala Puljića. Dopis je proslijeđen u rad postupajućem tužitelju u Odjelu III Tužiteljstva BiH”, kazali su za N1 iz Tužilaštva BiH.

Frljića optužuju za blasfemiju, te za vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana i muslimana u BiH. Naime, u predstavi Isus Krist siluje ženu s hidžabom, a nakon toga obriše svoj penis njenom maramom. Uz zvuke ezana, gledaoci su svjedočili erotskom dodirivanju nagih tijela ispisanih harfovima. U jednom dijelu predstave, naga žena sa hidžabom iz spolnog organa izvlači zastavu BiH (ili druge zemlje u kojoj se predstava izvodi.) Samo su ovo neki detalji iz Frljićevoe predstave, u čijem središtu ipak stoji kritika (post)kolonijalne Evrope. 

Netačni navodi o vrijeđanju religijskih osjećanja rezultirali su pritiscima i prijetnjama od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike Festivala MESS, navedeno je u saopćenju MESS-a prije samog održavanja predstave koja je, na kraju, prikazana, a građani su u Narodno pozorište ušli “na svoju odgovornost”.

Premijer Kantona Sarajevo Dino Konaković oglasio se komentirajući događaje oko ”sporne” predstave ”Naše nasilje i vaše nasilje” koja je proteklih dana izazvala brojne reakcije javnosti.

”U Sarajevu je odigrana predstava koju je organizator zabranio sam sebi. Njenim sadržajem je uspio uznemiriti vjernike, a njenom zabranom one koji ovakve predstave smatraju društveno angažovanom umjetnošću. Sarajevo ne zaslužuje ovakav cirkus. MUP i Tužilaštvo ce istražiti prijetnje i pritiske, a Vlada Kantona Sarajevo i Skupština Kantona Sarajevo će analizirati rad organa i menadžmenta MESS-a”, napisao je Konaković. 

Kako su naveli iz MESS-a, Frljićeva izvedba kritikuje licemjerno lice Evrope u kontekstu aktuelne politike sa izbjeglicama, referirajući se na arapski i kršćanski svijet u svijetu kapitalizma i borbe za naftno blago. Karakterizira je oštri i šokantni ton u namjeri da pokrene razmišljanja ljudi o aktuelnom trenutku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.