Izložba Dušana Kecmana u Westminsterskoj palati

Kultura 17. okt 201620:29 > 20:36
Dušan Kecman

Danas je u Domu lordova u Londonu otvorena izložba "B&H, Beautiful", autora Dušana Kecmana, člana Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBIH) BiH iz Banja Luke.

Izložbu je otvorio Mark Pritchard, zamjenik predsjednice Sveparlamentarne grupe Britanskog parlamenta za saradnju sa BiH, zajedno sa ambasadorom BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu, Brankom T. Neskovićem.

Tačno 86 avionskih snimaka prelijepih planina, rijeka, jezera i gradova, više vodopada: od Strbačkog buka, Martin Brod, Blihe kod Kamengrada, Skakavca iznad Nahoreva, Skakavca u prašumi Peručica ispod vrha Maglica: jezera Trnovačkog pod Maglićem, jezera Stirinskog, Orlovog i Jugovog na Zelengori, Boračkog pod Prenjom, samog snimka Prenja zimi sa 3.280 metara, te Bjelašnice i Jahorine i Kupresa i
Vlašića…

Paralamentarac Mark Pritchard iskreno je čestitao Kecmanu na fotografijama iz vazduha, koje kaže do sada nije vidio. U julu mjesecu je bio gost BiH, ali ovakvu je lijepu još nije doživio.

Britanski parlamentaci će imati priliku posebno da se upoznaju prvi put i sa 12 starih tvrđava, utvrda srednjeg vijeka, iz vremena bosanskih kapetanija, koje jedna grupa u BiH istražuje, a evo i sada ponukan radom tih ljudi, Kecman je izložio parlamantarcima sa željom da oni budu prvi koji će krenuti da promovišu stare tvrđave i utvrde i kapetanije da postanu uz stećke, kulturna baština svijeta, jer to
istorijski potpuno zaslužuju.

Izložbu je predložio ambasador Nesković, a predsjednica Sveparlamentarne grupe za saradnju sa BiH, Karen Lumley je svesrdno lobirala sa još pet lordova da se uvrsti u prostor britanskog parlamenta. Lumley je uspjela kao veliki prijatelj BiH da se izložba danas otvori u Westminsterskoj palati, što do sada nije bio slučaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman
Dušan Kecman