Tata, šta je to demokratija?

Kultura 25. okt 201616:25 > 16:41
Facebook

Ako ste ikada u životu voljeli rock'n'roll ili heavy metal, morali ste neko vrijeme na repeat vrtiti pjesmu "One" koju izvodi Metallica.

Jedna od najboljih pjesama velikana žestokog zvuka nalazi se na albumu …And Justice For All iz 1988. godine, a dobila je i Grammy za najbolju metal izvedbu te godine. Samo oni najveći fanovi znaju, odnosno interesovala ih je pozadina te pjesme – koja je nastala zahvaljujući dva prethodna remek djela.

Johnny Got His Gun je anti-ratni roman nastao 1938. godine, a napisao ju je kontroverzni američki pisac i scenarista Dalton Trumbo. Objavljena je godinu poslije, a dobila je nagradu National Book Awards za najoriginalniju knjigu 1939. godine.

Priča prati Jonea Bonhama, američkog vojnika koji je služio u I svjetskom ratu. Bonham se budi, hospitalizovan nakon eksplozije. Ubrzo shvata da je izgubio ruke, noge i veliki dio lica. Jedino što mu normalno funkcioniše jeste njegov um, koji ga čini zatvorenikom u sopstvenom tijelu.

Joe se pokušao ubiti, ali nije mogao. Joe je želio da umre, ali kasnije je poželio da ga stave u staklenu kutiju i pokazuju diljem zemlje kako bi svijetu pokazao sve horore koje rat sa sobom donosi.

Joe komunicira Morseovim kodom, ali shvata da vojska neće udovoljiti njegovim željama – jer je “protiv pravila”, što u praksi znači da će Joe ostatak svog života provesti kao zatvoren/slobodan čovjek.

Dok ga um voza između zbilje i fantazije, Joe se prisjeća djetinjstva, svoje djevojke, mitova i realnosti koje rat donosi sa sobom. On na taj način pokušava da ne ostane pri zdravom razumu.

Facebook

Knjiga nosi naziv Johnny Got His Gun jer je to bila fraza u kasnom 19. i ranom 20. stoljeću kojom su se mladi momci ohrabrivali da krenu u rat. Ona je popularizovana u pjesmi Georgea M. Cohana, “Over There” koja je snimljena u jeku afirmacije SAD-a u I svjetski rat.

Svi protagonisti knjige zasnovani su na ranom životu Daltona Trumba, scenariste koji je ove godine dobio i svoj film, zbog svih kontroverzi koje je izazvao. Johnny Got His Gun je bio možda jedini pacifistiki roman objavljen tih ratnih godina – a nešto kasnije postao je almanah za snage ljevice u SAD-u, i dijelovima Evrope.

Trumbo, pisac i scenarista je čovjek koji je kasnije optužen za komunističko djelovanje u SAD-u, te su njegovi radovi stavljeni na crnu listu u ovoj zemlji.

Dalton Trumbo je ovom knjigom, tačnije – jednim dijelom s kojim počinje pjesma Metallice “One” zapravo dao prve naznake svoje tada neprihvaćene ideologije u SAD-u. Dok je kritikovao rat, kritikovao je i demokratiju. Prosto, je u nju nije vjerovao.

U jednom flashbacku, dok Joe leži nepomičan na krevetu, prisjeća se razgovora sa ocem iz djetinjstva.

Otac: “Ti ćeš sine svijet učiniti sigurnim za demokratiju”
Mladi Joe: “Tata, šta je to demokratija”.
Otac: “Nikad mi to sine nije bilo jasno. Kao i svaka druga vlada, vjerujem da to ima veze s tim da mladi momci idu ubijati jedni druge”.

Joe je svoj nastup u knjizi i istoimenom filmu iz 1971. godine završio riječima “S(ave) O(ur) S(ouls). Pomozite mi”, no nešto ranije vrištao je i vikao u sebi, dok je bio zatočen u samom sebi kao kakva životonja. Da je imao ruke – ubio bi se, da je imao noge – pobjegao bi, da je imao glas – vikao bi i tražio društvo, a da je tražio pomoć – niko mu se ne bi odazvao.

Cijelu knjigu, Joe bi volio da je sanjao – da je išao u rat jer je želio svijet učiniti sigurnim za demokratiju.

Knjigu i film iz 1971 godine morate pročitati i pogledati jer spadaju red neizostavnih klasika. Remake iz 2008. godine možete i zaobići. Fali mu duše.

Knjiga je puna nade i ljubavi. Svevremenski izazov za čitanje i gledanje, i jedno od životno afirmativnih djela koje ćete ikada pročitati i pogledati u životu.

Tata, šta je to demokratija?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.