Bajkoviti muzej u čast najvećeg pisca bajki

Kultura 02. nov 201616:27 > 03. nov 2016 09:10
MASU planning/Handout via Reuters

Rodni grad Hansa Christiana Andersena planira izgradnju velikog bajkovitog muzeja u čast velikom svjetskom piscu. Ovaj posebni projekat nosi veliku odgovornost - posjeticima treba da približi djela koja su slušali i čitali kao djeca.

Malo je ljudi koji nisu kao djeca slušali i voljeli priče o Ružnom pačetu, Maloj sireni, Palčici ili Djevojčici sa šibicama. Hans Christian Andersen je zasigurno svojom maštom zaslužan za mnoge bitne životne lekcije koje smo imali priliku da naučimo još od malih nogu. Sada, ovaj autor dobija muzej u svom rodnom gradu – prostor posvećen oživljavanju njegovih bajki.

“Interaktivni muzej vam daje mogućnost da dotaknete, da doživite i uđete dublje u činjenice jedne bajke. To je mnogo više od riječi, to je univerzum koji se otvara za vas i vašu djecu”, rekao je Jan Jegind, predsjednik gradskih muzeja.

Fokusiran samo na magiju kojom je Andersen začinio i uljepšao tolike živote generacija širom svijeta, bajkoviti muzej će upotpuniti već postojeći muzej koji obilježava život i putovanja pisca.

“Budući da naši gosti dolaze iz svih krajeva svijeta, sa ovom kućom i novim načinom rada ćemo ispričati Andersenovu priču. To će biti divno iskustvo za posjetioce – domaće i strane”, navodi Anker Boje, gradonačelnik Odense.

Način da se bajke prožive u realnosti, a ne samo u mislima, sigurno će privući ne samo djecu, već i odrasle.

Japanska arhitektonska firma Kengo Kuma i saradnici preuzela je odgovornost da unese život u Andersenove riječi.

“Ovaj projekat je veoma unikatan i može predstaviti novi smjer arhitekture i dizajna, koji označava jaku održivost. Ustvari, bašte su potpuno integrisane, a materijali arhitekture su održivi i prirodni”, navodi Kengo Kuma, arhitekta.

Iako je prošlo 140 godina od njegove smrti, Andersen i dalje živi kroz svoja djela — u domovima širom svijeta, među stranicama poučnih priča, i u mašti mnoge djece.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Detaljnije u prilogu: