Redžepova: Za mene je sevdah ono što je ezan za hodžu

Kultura 11. dec 201620:51 > 21:00
N1

Kraljica romske muzike Esma Redžepova je preminula danas u Skoplju, u 73. godini života. Tokom svoje karijere duge 55 godina, održala je više od 22.000 solističkih koncerata u Makedoniji i svijetu. Od 2013. godine nosila je titulu makedonskog nacionalnog umjetnika.

Prije dvije godine dala je intervju N1 televiziji u Sarajevu, kroz razgovor sa Naidom Kundurović. U nastavku pogledajte šta je Esma Redžepova izjavila o sevdahu, sevdalinci i kako je na emotivan način opisala samu sebe.

“Sevdah znači merak neki… tvoj doživljaj ili između ljudi. Kad se sjetim pjesme Emina, to je pravi sevdah. Da ne pričam o Safetu Isoviću, Zehra Deović, nekad Nada Mamula, pa recimo Himzo Polovina što je pjevao, to mi se strašno sviđa”, kazala je Redžepova.

“Esma je jedno iskreno stvorenje, kada izađe na pozornicu istinska je, nikada ne folira. Pjevam nešto što je teško za otpjevati i to je rijetkost. Ja sevdalinku gledam isto onako kao kad se hodža popne na munaru i počne da pjeva – e to je za mene sevdalinka”, istakla je kraljica romske muzike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.