Poznata lokacija Mixer Housea u Sarajevu

Kultura 14. feb 201717:01 > 17:09
SA-C

Ivan Lalić, izvršni direktor Mixer Festivala iz Beograda potvrdio je ranije za N1 da će ovaj centar urbane kulture na ljeto ove godine otvoriti svoja vrata u Sarajevu.

Otvorenje sarajevske verzije kultnog beogradskog kluba planirano je za august 2017. godine, a biće lociran u industrijskoj zoni naselja Pofalići, odnosno kompleksu Vaso Miskin Crni.

Akta.ba piše da će se prostirati na 1.300 metara kvadratnih, a u svom sastavu imat će koncertni dio, glaeriju, design shop sa knjižarom, multimedijalni dio, kantinu i još mnoštvo zanimljivih i interesantnih sadržaja.

Izvor navodi da je u toku priprema građevinskih radova, koji bi zvanično trebali krenuti u aprilu.

Mikser House predstavlja novi koncept kulturne institucije koja spaja kulturne, edukativne, ali i komercijalne aktivnosti u multifunkcionalnom prostoru. O Mikseru, kao novom fenomenu na Balkanu su pisali mnogi svjetskim mediji uključujući i globalni CNN koji je čak tri puta snimao i emitovao reportaže o njima.

Za svoje centre obično biraju lokacije koje nisu u centru gradskog zbivanja i imaju neki čudesni potencijal, kao što su zapuštene fabrike koje pretvaraju u umjetničke i kreativne jezgre kao što će biti i ova u Sarajevu.

Beogradski Mikser nastao je prije pet godina, i ove godine se seli u industrijsku zonu koja je nekada postojala na donjem Dorćolu. Za jako kratko vrijeme postao prepoznatljiv kao regionalni dizajn centar posvećen razvoju i unaprjeđenju talenata u regionu.

Osim širokog spektra kulturnih aktivnosti kao što su izložbe, predavanja, promocije, koncerati, tribine, radionice, festivali, pozorišne predstave i edukativnih programi, rađeni u saradnji sa raznim partnerima, integralni dio Mikser House-a je i Prodavnica Balkanskog Dizajna koja na jednom mjestu okuplja selekciju najboljih domaćih i regionalnih dizajnera i njihovih rukotvorina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.