Sjećate li se 'Memoara porodice Milić'?

Kultura 28. mar 201711:06 > 12:28
Screenshoot

Humoristična serija 'Memoari porodice Milić' koja je prikazivana 1990. godine bila je omiljena u domovima širom Jugoslavije, a rađena je u produkciji TV Sarajevo.

Da podsjetimo, priča prati život Milana Milića, njegove supruge Ane i dvoje djece Saše i Tanje.

Glavni ‘junak’ serije je tinejdžerka Tanja koja vodi bilješke, odnosno memoare, o životu svoje porodice. U seriji se konstantno pojavljuje i komšinica Mara, te zlatna ribica Karolina sa kojom Tanja razgovara, savjetuje se i rješava bitna pitanja.

Sjajnu glumačku ekipu činili su Zijah Sokolović, Etela Pardo, Miloš Stojanović, Olivera Rajak i Ines Fančović. Seriju je režirao Sulejman Kupusović, a scenario napisala Maja Đurić.

Serija je bio pokušaj sa Kupusovićem da napravimo nešto slično Cosby Showu. Mislim da smo u tome i uspjeli. Kako je vrijeme prolazilo serija je dobijala sve veću popularnost“, rekao je Zijah Sokolović za N1.

27 godina je veoma dug period. Toliko je vremena prošlo od snimanja serije koja govori o životu jedne obične sarajevske porodice, zgodama i nezgodama u međuljudskim odnosima, jazu među generacijama, tinejdžerskim godinama, zaljubljivanju i svemu onome što čini život jedne porodice.

Glumac Sokolović je kazao da reakcije nakon prve prikazane epizode nisu bile najpovoljnije, iako se prikazala u udarnom terminu subotom.

To je bilo čudno vrijeme među narodima u Jugoslaviji. Nakon toga smo dobili rezervni termin ponedjeljkom… Vremenom su Memoari porodice Milić dobili na značaju i među ljudima. Smatram da je to i danas jedna od najboljih emisija Televizije Sarajevo“, rekao je Kupusović.

Na pitanje da li današnjem TV sadržaju nedostaju slične serije, on je kazao da vrijeme određuje kvalitete.

Vrijeme daje imperative šta da se radi. Sigurno da ljudi koji imaju mogućnost ne rade sve iz svojih razloga. Možda je tu i naša žal za prošlošću koja je imala apsolutnu vrijednost. Možda je zbog toga želja da se rade slične stvari, a ne zato jer je nešto objektivno“, rekao je Sokolović za N1.

Nažalost neke osobe koje su kreirale seriju, poput bh. režiser Kupusović i glumice Ines Fančović danas nisu među živima, dok su Etela Pardo (glumi mamu Anu) prestala baviti glumom i danas živi u Londonu. Miloš Stojanović koji tumači lik sina Saše početkom rata je odeslio u Srbiju i diplomirao na Akademiji scenih umjetnosti u Novom Sadu. O Oliveri Rajak se nakon završetka rata nije moglo mnogo čuti, osim informacije da je odselila u Ameriku.

U razgovoru za N1 jedan od najpoznatijih glumaca regiona Zijah Sokolović kaže da je danas od cijele glumačke ekipe jedino u kontaktu s Milošem Stojanovićem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.