"Obični" komad papira iz Sarajeva košta 12.000 dolara

Kultura 29. mar 201711:51 > 12:08
Screenshot

U nekoliko navrata smo do sada donosili brojne interesantne artikle koje smo pronalazili na najvećoj svjetskoj online pijaci eBay. Međutim, dostupan predmet koji smo pronašli danas vjerovatno nadmašuje sve do sada, najrijeđi je i spada u red vjerovatno najskupljih artikala sa eBaya koji je porijeklom iz BiH.

Riječ je o posteru kojeg je napravio američki slikar, skulptor i fotograf Cy Twombly, koji dolazi iz generacije umjetnika Roberta Rauschenberga i Jaspera Johnsa. Proslavio se pedesetih godina sa svojim kaligrafskim radovima, slikama koje naliku grafitima u crnim, bijelim i sivim tonovima – a najviše je naginjao ka romantičnom simbolizmu.

Rođen je u Italiji, 1928. godine, međutim svoju slavu je zaradio u SAD-u, mahom radovima koji su se temeljili na alegoriji.

Twombley je, baš kao i mnoštvo svjetski poznatnih i priznatih umjetnika i istaknutih ličnosti, za potrebe Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine napravio poster, jednostavnog naziva “Sarajevo 1984”, koji sada na eBayu vrijedi 12.000 dolara – što je početna cijena.

Njegov poster nema korice, korištene su dvije boje, crna i plava, nacrtan je na običnom papiru u ekspresionističkom stilu i ima dijagonalu od 36 inča.

Trenutno se nalazi izložen u Gallery Art na Floridi, što je najveća galerija savremene umjetnosti u tom dijelu SAD-a. Na posteru se nalazi i autentični potpis autora, a uz kupljeno umjetničko djelo (koje nalikuje na obični komad papira) dobijete i certifikat uvjerenja o autentičnosti.

Screenshot

Podsjetimo, duh Sarajevske olimpijade umnogome živi na eBay-u. Na koji način, provjerite u vezanim vijestima. Značke, bedževi sa likom Vučka, zvanične maskote, kovanice iz tog perioda, akreditacije, medalje samo su neki od artikala koje možete pronaći na eBayju. Od jeftinih do skupih asesoara iz 1984. godine i motiva sa OI u Sarajevu – izbor na eBayu je skoro pa nesaglediv.

Screenshot

Jedan od najskupljih artikala vezan za OI u Sarajevu nalazi se u Holandiji. Jedan korisnik iz ove zemlje ima originalni poster Olimpijskih igara u Sarajevu kojeg je dizajnirao veliki umjetnik Andy Warhol.

Trenutno najbolja ponuda za njega iznosi blizu 3.000 dolara, a za osobu koja ga kupi – dostava je besplatna.

Što se Twomblyjevog rada tiče, startna cijena je 12.000 dolara, početna dostava je 150 dolara – što znači da ukoliko želite imati ovaj iznimno rijedak predmet u svojoj kolekciji – spremite se da izdvojite najmanje 15.000 dolara, uz nadu da vašu ponudu niko neće nadmašiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.