Otvorena izložba u čast preminulog Toše Mitaševskog

Kultura 11. apr 201718:33 > 18:36
N1

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine otvorena je izložba fotografija "Retrospektiva Toše Mitaševskog".

Ovu izložbu je njegova sestra Magdalena otvorila njemu u čast.

Prošlo je nešto više od godinu dana od kako je fotograf Toše Mitaševski preminuo. Njegove radove, hronološki postavljene, počevši od 1984.godine, njemu u čast postavila je njegova sestra Magdalena Cvjetković, te kako i sama kaže, ta ideja je došla onoga momenta kada je on fizički nestao.

“Jednostavno sam htjela da pokažem ljudima da nije njegov rad samo samo od rata od “Sobe njenih uspomena”, po čemu su ga najviše pamtili, nego da je on bio jedan ozbiljan fotograf koji se dugo bavio fotografijom i koji je bio jako uspješan.”

Od marta do septembra 1993.godine u zgradi na prvoj liniji razgraničenja, nastala je kolekcija “Soba njenih uspomena”. I Toše i model su živjeli u zgradi u kojoj su fotografije snimljene. A ono što je posebno zanimljivo za te fotografije jeste da je za svaku napravljen samo po jedan snimak, jer su filmovi u tom periodu bili jako dragocjeni. Na izložbi su postavljene originalne fotografije.

“Mi smo ovdje htjeli da izložimo baš originale, da se vidi kako se u ratu u nekim nenormalnim uslovima moglo ipak napraviti nešto kad čovjek ima volju”, pojasnila je Cvjetković.

A nakon ove izložbe, Magdalena želi da nastavi da izlaže bratove radove, te tako postoji ideja da izložba Tošetovih fotografije bude postavljena i u Historijskom muzeju, kao i da se nekoliko radova ponudi Muzeju grada.

Izložba u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine biće otvorena do 16. aprila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.