Srednjoškolka Milica Savić iz Kozarca izdala treću knjigu

Kultura 13. jun 201715:54 > 16:53
N1

Osamnaestogodišnja Milica Savić je čudo iz Kozarca koja je nedavno izdala svoju treću knjigu.

Milica je učenica trećeg razreda medicinske škole koja se pored pisanja bavi i sportom, odnosno trenira karate od 2009. godine. Ima braon 2. pojas, a nastavila bi polagati i za crni, ali, kako nam je kazala, nema mogućnosti jer sve puno košta. Također je uključena u dosta vanškolskih aktivnosti. Odlična je učenica, koja nakon završene srednje škole, planira upisati medicinski fakultet, jer je medicina, kako nam je kazala, njena ljubav.

Ova kreativna djevojka je počela pisati nakon smrti oca 2011. godine, te je svoj život prenijela na papir.

Prva knjiga koju je izdala ova talentovana djevojka zove se “Lastavica“, druga je “Kraljica kiše“, dok je “Kamen i cvijet” izdala ove godine.

Roman “Lastavicu”, koju je izdala 2015. godine, posvetila je ocu, dok je zbirku pripovjedaka “Kraljicu i cvijet”, posvetila majci.

Planiram nastaviti pisati, a sve su knjige životne priče“, kazala nam je Milica.

Nedavno je u Prijedoru upriličena promocija “Kamena i cvijeta” koju je izdala ove godine, te nam je rekla kako je bilo mnogo zainteresovanih u publici za njen rad.

Ova mlada autorica nam je ispričala i šta planira nakon srednje škole.

N1

Nakon srednje škole planiram upisati medicinski fakultet, a pisanje će mi ostati sporedni put, mada ne planiram ni od toga odustati“, rekla nam je.

Svestrana srednjoškolka je prošle godine radila predstavu Romeo i Julija, koju su pored premijere u Ljubiji, na manifestaciji povodom stogodišnjice rudnika, radili i u dva italijanska pozorišta u Lavisu i Trentu.

“​Za objavu knjiga odgovorna je SPKD Prosvjeta iz Prijedora, Opština Prijedor i JU Srednjoškolski centar iz Prijedora, gdje idem u školu“, ispričala je za N1 te dodala:

Pored toga, za objavu treće knjige, pomogla mi je i gospođa Spasenija Gajić, koja je našla na internetu vijest o meni i javila mi se putem Facebooka, gdje je spomenula da bi veoma rado da mi pomogne za objavu, te tako i uplatila sredstva i pomogla objavi zbirke priča ‘Kamen i cvijet’“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.