Počeo praznik za ljubitelje knjige

Kultura 05. jul 201717:34 > 17:40
N1

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu sinoć je zvanično počeo drugi Internacionalni festival književnosti BOOKSTAN koji organizuje izdavačka kuća Buybook. Brojni pisci ovaj festival doživljavaju kao praznik ne samo za BiH nego i za regiju, jer okuplja najznačajnije domaće, regionalne ali i svjetske autore i autorke.

Iako je drugi Internacionalni festival književnosti Bookstan zvanično počeo sinoć, u prepunoj sali Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, njegov program počeo je ranije i to promocijom knjiga bh. autorica Adise Bašić i Amile Kahrović-Posavljak. Književnica Adisa Bašić predstavila je svoju prvu zbirku priča pod nazivom “A ti zaključaj” priča o ljubavi i brakovima. 

Adisa Bašić smatra je je festival književnosti od krucijalnog značaja za BiH.

“Ovaj festival je jako važan jer nama nedostaje godišnji događaj oko kojeg bi se tempirao izlazak knjiga, promocije”, kaže Bašić.

Amila Kahrović-Posavljak je predstavila svoj roman prvijenac koji govori o sudbinama djece koja su odrasla u ratnom Sarajevu ali i njihovom životu nakon rata. I za nju kao i za Bašić ovaj festival je jako značajan.

“Za mlade autore, početnike poput mene nema potrebe naglašavati koliko je ovo golem događaj i otvara vrata recepciji djela i daje život djelima”, ističe Kahrović-Posavljak.

Jedan od osnivača Bookstana John Freeman oduševljen je ovogodišnjim festivalom.

“Knjige su same po sebi društvena aktivnost. Ljudi pročitaju knjigu i žele razgovarati o tome. Bez biblioteka najbolje što možete uraditi je organizovati druženje na kojima možete izneti ideje i privući pisce u veliki grad. Bio sam ovdje i prošle godine i inače posjećujem mnogo festivala ali nikada nisam bio na festivalu sa ovoliko duše kao na ovom”, tvrdi Freeman.

Brojni pisci ovaj festival doživljavaju kao praznik ne samo za BiH nego i za regiju, jer okuplja najznačajnije domaće, regionalne ali i svjetske autore i autorice. Fokus je i dalje na prostor koji ne pripada ni istoku ni zapadu, a posebnu pažnju posvećuje onima koji pišu na njemačkom jeziku. Festival književnosti Bookstan trajat će do 7. jula.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.