Demofest od sljedeće godine filmski festival

Kultura 20. jul 201714:09 > 14:10
Demofest

Danas će biti otvoren jubilarni 10. Demofest. Posjetioci imaju priliku da posjete brojne sadržaje koje su za njih pripremili organizatori festivala, a Demofest press centar je danas posjetio i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, koji je izrazio svoje oduševljenje projektom.

Brankica Janković, direktor Demofesta, naglasila je da su očekivanja od ovogodišnjeg izdanja festivala velika, te da su organizatori dali sve od sebe kako bi napravili iskorak u odnosu na prošlu godinu, a na posjetiocima je da procijene da li su u tome uspjeli. 

„Novitet je da se ove godine zabavljamo na dvije bine. Ta ideja je nastala zbog 400 demo bendova koji se svake godine prijave na naš konkurs i žele da nam se uživo predstave. Do sada je nastupalo 30 demo bendova, a ove godine ih je čak 50. Nadamo se da je to put i za dalje širenje“, navela je Janković, te podsjetila da je ove godine Demofest odabran kao jedan 21 festivala u Evropi koji su najprisniji sa svojom publikom.

„Jako smo ponosni na to jer sve što radimo radimo isključivo zbog publike. Naredne godine od nas možete očekivati i filmski festival koji upravo pripremamo“, najavila je ona.

Tokom tri dana festivala će se na binama Demofesta susresti bendovi iz šest zemalja regiona. Posjetioce će u revijalnom dijelu programa zabavljati Rudimental DJ set, Marky Ramone, Ky-Mani Marley, zatim Freemasons, Funkerman, Dubioza kolektiv, kao i Edo Maajka, Bad Copy, Lačni Franz, Projekt Rakija. Tu su i prošlogodišnji pobjednici Seine, Letarg i Degeneza, kao i banjalučki bendovi Sopot, Shanghai Street Fight i Važno obavještenje.

Ovogodišnji dnevni program koncentrisan je oko društveno-odgovornih tema, pa već danas od 17 časova u Banskom dvoru možete prisutvovati okruglom stolu „Žene u umjetnosti“, na kome će govoriti Vedrana Rudan, Ida Prester, Staša Koprivica, Mladen Miljanović i Sandra Silađev Dinja.

Kapije festivala otvaraju se u 20 časova. Ulaz je besplatan do 21 čas, nakon čega se naplaćuje 8 KM. Još jedan od ovogodšnjih noviteta je i bezkontaktno plaćanje koje će se vršiti putem posebnih festivalskih kartica. Kako bi svim svojim posjetiocima omogućio uživanje bez prepreka, Demofest je kreirao poseban prostor za osobe sa invaliditetom i njihovu pratnju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.