Sarajevska filharmonija priredila harmoničan doček 2015.

Kultura 01. jan 201514:52 > 14:57
Narodno pozorište Sarajevo

Sarajevski filharmoničari su na zabavan, dinamičan i posebno harmoničan način najavili Novu 2015. godinu.

Sarajevska filharmonija pod dirigentskom palicom Samre Gulamović, održala je sinoć u Narodnom pozorištu tradicionalni Novogodišnji koncert kojeg su imali priliku pratiti mnogobrojni građani u svojim domovima Posebnom vizuelnom ugođaju doprinjeli su cvijetni aranžmani.

Filharmonija je koncert otvorila Rosinijevom uvertirom “Svraka kradljivica”, a nastavila izvodeći valcere, arije i polke. Publika je po prvi put bila u prilici da u izvođenju Sarajevske filharmonije čuje polku “Bez brige”, Strausov Španski marš, Bauern polku, Kunstler kvadrilu, Leharove Divlje ruže, a nabavku notnog materijala pomogla je ambasada Republike Austrije Martin Pammer.

Posebne simpatije publike izmamili su solisti Opere narodnog pozorišta soprani Adema Pljevljak Krehić i Aida Čorbadžić, tenor Amir Saračević i Ivan Šarić bas sa svojim izvođenjem arija iz opereta i mjuzikla.

Publika nije ostala imuna ni na dobro raspoloženje filharmoničara koji su, osim što su muzicirali, imali priliku da pokažu i svoje “glasovne sposobnosti” prilikom izvođenja Bauern polke.

Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo

Na posebno duhovit način prilikom izvođenja Galopa bandita filharmoničari su publici i gledaocima čestitali Novu 2015.

To je bio i zvanični kraj programa nakon čega je uslijedio poznati Radetzky marš.