Gino Banana za N1: Nikada se nisam odvojio od Sarajeva

Kultura 24. jul 201718:49 > 20:28
N1

Srđan Jevđević, ovdašnjoj publici poznat kao Gino Banana, lider benda Kultur Shock bio je gost N1 televizije u emisiji Dan uživo, gdje je govorio o planovima benda, Sarajevu nekada i sad te životu u SAD-u u eri Donalda Trumpa. Govorio je i o svom rodnom gradu Sarajevu.

U Sarajevo je došao privatno kako nam je rekao, a godišnje ga posjećuje tri puta najmanje.

“Meni je Sarajevo uvijek isto. Nikada se nisam toliko odvojio od Sarajeva vremenski da bih primijetio promjene. Što se mene tiče, napredak je onakav kakav trebao biti s obzirom na okolnosti”, kazao je u razgovoru sa Zvonkom Komšićem, kazavši da više viđa svoju majku koja živi ovdje, nego neki njegovi prijatelji koji žive u Sarajevu.

Muzičku scenu prati, pa mu je drago što “komercijalna muzika nikada nije bila gora, a alternativna nikada bolja”.

Pohvalio je rad benda Dubioza Kolektiv, koji prati od početka.

“Ništa veće iz Bosne nije izašlo nikada. Pokušavao sam ubijediti menadžere, da uzmu bend iz BiH – nisu htjeli da čuju, a sada su headlineri na svim festivalima”, dodao je.

Kultur Shock je od svog osnivanja, od 2001. godine imao 1.500 koncerata, izdao je 11 albuma – a sve je krenulo kao šala i zezanje.

Muzički pravac: Sve osim popa, barem tako Gino voli da kaže.

“Ja sam u principu skontao da je život prekratak za stvari koje me ne zanimaju. Volio bih da o sebi imam predstavu kao o čovjeku koji nije zabavljač, radije preferiram kontekst socijalnog komentatora – umjetnika. Sve ono čime se bavim, mora da ima razlog, svrhu postojanja. Umjetnost je produkt koji je svrha samom sebi”, izjavio je za N1.

Kultur Shock je davno prestao da bude bend njegove generacije. Prošle godine su u Sarajevu svirali pred 7.500 ljudi, a kazao je da su u publici bila djeca njegove generacije.

“Mače moje čupavo” je veliki hit osamdesetih godina, zbog čega je preko noći postao Gino Banana, kako se zvao bend – potpisnik hita. Ipak, od početka Kultur Shocka – ta pjesma se ne izvodi više.

“O sebi imam mišljenje kao o ratnom profiteru. Progledao sam u ratu. Ne radim ništa što me ne zanima. Promijeni ne treba stajati na put, a ja nisam stajao na putu samom sebi”.

Godinama živi i radi u SAD-u, pa je prokomentarisao i život u eri Donalda Trumpa.

“O majko moja. Nije mi jasno to sve skupa. Ovo niko nije mogao predvidjeti. A kako je živjeti u SAD-u, to pitajte nekoga ko je tamo više nego što sam ja. Ko se bavim nekim drugim poslom. Meni i mojoj supruzi i sinu je lijepo. Radimo ono što volimo”.

Proteklih godina radi i na operi The Light, baziranu na životu Nikole Tesle i borbe Zeusa i Odiseja. Kultur Shock 2017. godinu pauzira, a naredni album najavljuje već za 2018.

“Kultur Shock je bend koji ne radi samo da bi radio i svirao. Album turneja, turneja album je ono čega se držim. Singlovi su popularni, ali ja se držim svog principa”, kazao je na koncu gostovanja u Danu uživo na N1.


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.