Terzimehić: Žao mi je kad se završi SFF i vrati se na staro

Kultura 11. aug 201708:45 > 08:46
N1

Svečana ceremonija otvaranja 23. Sarajevo Film Festivala bit će održana večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo. Čast da je otvori imat će mlada glumica Amila Terzimehić, koja je gostovala u Novom danu.

Proteklih godina uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja SFF-a bila je povjerena glumicama Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo i Mariji Pikić, te glumcima Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu. Terzimehić je istakla da je za nju velika čast što se našla u društvu tako velikih imena, ljudi koji su joj predavali na Akademiji scenskim umjetnosti i na koje se ugledala. Priznala je da je bila iznenađena kada je dobila poziv od direkcije Festivala da bude domaćin ceremonije otvaranja.

“To je najljepših osam dana koje Sarajevo može imati. Putovanja tempiram da mogu prisustvovati SFF-u. Što se tiče Festivala svako može naći film za sebe, grad je prepun turista, živi 24 sata i žao mi je kada se završi i vrati se stanje na staro. Ovaj grad zaslužuje više, da bude ovakih događaja što češće”, kazala je glumica.

Terzimehić je diplomira 2011. kao student generacije. Pored angažman u brojnim predstavama i filmovima pažnju na sebe je skrenula saradnjom sa poznatim glumcem Pierceom Brosnanom na filmu “The November Man” reditelja Rogera Donaldsona.

“To je bilo prelijepo iskustvo, moj prvi veći filmski angažman. Uloga mi je bila predivna, igrala sam rusku špijunku. Brosnan je veliki džentlmen, mnogo mi je pomogao. Teško mi je bilo skoncentrisati se zbog tako velike produkcije”, našalila se.

Bh. kinematografija i glumci u svijetu nisu nepoznati. Predrasuda je da stranici nisu čuli za nas, otkrila je glumica.

“Moje kolege iz filma ‘The November Man’ su se često raspitivali o našoj kinematografiji, govorili su da će doći na SFF. Štaviše, ovih dana Festivala očekujem dolazak nekih kolega sa kojima sam radila na jednom bolivudskom filmu”, istakla je Terzimehić.

Na kraju gostovanja složila se sa konstatacijom da je glumačka profesija jedina profesija u kojoj, kada se ne radi, postaje se nesretan.

“To je tačno. Imala sam sreću da sam odmah nakon diplomiranja počela raditi. Ako mi se desi da 10 dana ništa ne radim odmah ‘poludim'”, kazala je kroz smjeh mlada glumica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.