Čuveni pijanista svirao tuđom rukom

Kultura 04. okt 201723:38 > 05. okt 2017 11:16
Bojana Janjić

U njujorškom Carnegie Hallu pijanist svjetskoga glasa Lang Lang održao je neuobičajenu produkciju u sklopu koje je zbog upale živca lijeve ruke klavirske dionice Gershwinove "Rapsodije u plavom" bio prisiljen izvesti uz pomoć tuđe desne ruke, pišu američki mediji. 

Kako ne bi propustio ovogodišnje otvorenje sezone u prestižnome Carnegie Hallu, Lang (35) je za nastup doslovno morao “posuditi” ruku svojeg četrnaestog štićenika i glazbene nade, Maxima Landoa koji je, sjedeći pokraj njega, odsvirao dionicu desne ruke. 

Lando, talentirani mladi američki pijanist koji se glazbeno obrazuje uz pomoć Langove stipendije, pridružio se slavnome pijanistu i još jednom velikom glazbeniku 76-godišnjem Chicku Corei, koji je svirao na drugome glasoviru.  

Uz pratnju Filadelfijske filharmonije kojom je ravnao francusko-kanadski dirigent Yannick Nezet-Seguin, trojac je peteroručno izveo Gershwinovo glazbeno remek djelo. 

Lang je u intervjuu za New York Times uz smijeh kazao da je djela za glasovir na nastupima dosad izvodio jednom rukom, s dvjema rukama, s jednim suizvođačem četveroručno, s dvoje suizvođača i šesteroručno, no “nikada dosad peteroručno”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.