Aida Begić predstavlja film “Ne ostavljaj me”

Kultura 17. okt 201711:46 > 11:48
N1

Međunarodni filmski festival u Antaliji, koji je najzačajnija filmska smotra u Turskoj, ali i šire, ovog vikenda će biti otvoren po 54. put. Festival će biti domaćin velikom broju značajnih filmskih autora iz cijelog svijeta, među kojima je i bh. režiserka Aida Begić.

Aida Begić, koja je nedavno dobila poziv za članstvo u američkoj Akademiji filmskih umjetnosti, na ovogodišnjem filmskom festivalu u Antaliji, će se publici predstaviti sa novim filmom “Ne ostavljaj me”, koji je u potpunosti finansiran i snimljen u Turskoj. Radi se o priči koja tematizira sirijsku djecu izbjeglice koje žive na jugoistoku Turske.

Također, ljubitelji sedme umjetnosti u Antaliji će imati priliku pogledati i posljednji film meksičkog autora Michela Franca “April’s Daughter”, koji je prikazan u oficijelnoj selekciji ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija Un Certain Regard. Michel Franco je predsjedavao žirijem Takmičarskog programa – igrani film 23. Sarajevo Film Festivala.

U Antaliji će boraviti i Oskarom nagrađeni francuski režiser Michel Haznavicius, gdje će biti prikazan njegov film “Redoutable”, zatim turska režiserka Andac Haznedaroglu sa filmom “Gost”, američki režiser Sean Baker, kineska režiserka Vivian Qu sa filmom “Angels Wear White”, mlada gurzijska autorica Ana Urushadze sa filmom “Scary Mother”, autori Dorota Kobiela ve Huch Welchman, sa animiranim filmom koji tematizira život i tajanstvenu smrt Vincent ava Gogha naslova “Loving Vincent”, Iranski režiser Mohammad Rasoulof sa filmom “A Man of Integrity”, koji je također dobio Nagradu žirija Un Certain Regard na ovogodišnjem Filmskom festivalu Cannesu, te brojni drugi.

Filmski festival u Antaliji, koji će ove godine biti održan od 21. do 27. oktobra, prvi put je upriličen 1964. godine i najznačajniji je festival u Turskoj, ali i šire. Najprestižnija nagrada festivala je Zlatna narandža.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.