Predstava za sve one koji žele pronaći malog princa u sebi

Kultura 14. nov 201718:08 > 18:11
N1

Danas je održana generalna proba predstave “Mali princ“ Antoinea de Saint-Exuperyja, u režiji i adaptaciji Slobodana Perišića. Premijera adaptacije ovog svjetski poznatog dijela biće 16. novembra u 18 sati u Pozorištu mladih Sarajevo.

Predstava “Mali princ” podjednako je namjenjena i djeci i odraslima jer govori o suštinskim stvarima koje često zaboravljamo prilikom odrastanja.

“Priča ima svoju liniju za djecu, ali ima i svoju filozofsku stranu, koja je itekako značajna za svijet odraslih”, rekao je Slobodan Perišić, režiser predstave.

Direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta je istakla svoje veliko zadovoljstvo ovom predstavom, jer kako kaže, predstava je izvrsno režirana, glumci su ostvarili odlične uloge, te kako su vizuelni elementi fanstastični. Panjeta je dodala kako se nada da će “Mali princ” ostati dugo na repertoaru Pozorišta.

“To je predstava za sve one koji još uvijek misle da su odrasli tj. za one koji još uvijek žele da vide slona u zmiji, a ne šešir”, kazala je direktorica Pozorišta mladih Sarajevo.

Prema riječima glumaca, adaptacija ovog svjetski poznatog djela nije bio lagan zadatak, jer sama predstava ima izuzetno brz tempo, te glumci igraju po dva ili više likova. Ipak, to ih nije obeshrabrilo u ovom poduhvatu.

“Predstava je veoma brza, sve su scene veoma kratke, jak je tempo, veoma se brzo igra, tako da sve te stvari tako brzo prođu, a tako su jasne i precizne da će ljudima biti jasno u svakoj sceni šta smo željeli da kažemo, da podcrtamo. Svi će na kraju moći da pronađu tog malog princa u sebi, da vide šešir, odnosno zmiju koja je progutala slona”, objasnio je Aldi Tucić, glumac.

“Mali princ” je mnogo više od samo djela za djecu. To je priča o istinskom prijateljstvu, bezuslovnoj ljubavi i nesebičnosti, nešto o čemu svi mi imamo dosta toga da naučimo. A mali princ je ponovno došao sa svog asteroida, ovaj put na scenu Pozorišta mladih Sarajevo, upravo sa tom porukom.