Fojnica: Osobe sa invaliditetom prvi put "osjetile" izložbu

Kultura 30. jan 201519:45 > 19:52
N1

Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici večeras je prigodno, uz pjesme Kemala Montena, otvorio Noć muzeja.

Poseban značaj ove manifestacije bio je posjeta 50-ak osoba sa invaliditetom iz Zenice, Sarajeva, Travnika, Kaknja, Fojnice i ostalih krajeva. Oni su imali priliku da taktilno dožive i osjete sve što je izloženo u otvorenoj muzejskoj dvorani samostana u Fojnici.

Posjetioci su izrazili zadovoljstvo što mogu da “osjete i dožive” svaki predmet.

“Osobe sa invaliditetom su sigurno jedna od najranjivijih kategorija našeg društva. I ova manifestacija je nešto što je pozitivno i afirmativno za nas”, rekao je Almir.

U muzeju je izloženo 60-ak predmeta, uglavnom starih fotoaparata i video kamere, koji omogućuju da se dožive taktilno jer se ispred svakog predmeta nalazi legende koja su ispisane Brailleovim pismom. Nalaze se tu i umjetničke slike.

Kustos muzeja je istakao zadovoljstvo što su jedini muzej u kojem je omogućeno ovakvo iskustvo za osobe sa invaliditetom, te je dodao da ovakve izložbe moraju postati praksa u BiH.

N1

“To su taktilni predmeti koji se mogu dirati, doticati i naši posjetioci su po prvi put doživjeli kako izgledaju neki predmeti. Oni su nam lijepo objasnili neke spise koji su napisani na Brailleovim pismom”, zaključio je kustos.

Izložba u samostanu otvorena je do 22 sata. Župnik samostana u Fojnici procijenjuje da je izložbu posjetilo blizu 300 ljudi.

N1