Osobe sa invaliditetom modeli revije "Baš po mjeri"

Kultura 05. dec 201718:24 > 19:17
N1

"Baš po mjeri", naziv je druge po redu modne revije koja je održana u Banjaluci, a modeli su bile i osobe sa invaliditetom. Skretanje pažnje javnosti, te promocija ljepote jedinstvenosti i različitosti, bili su glavni ciljevi ove revije.

Svečane frizure, haljine, scenska šminka i sve “Baš po mjeri”. Emocije, ali i ponos nakon modne revije, čiji su modeli bili i osobe sa invaliditetom, nije mogla sakriti Slađana Grujić, modna dizajnerka.

“Ovo je bio najteži zadatak u mojoj karijeri, ali i najdraži. Bilo je jako teško, jer je zahtjevan zadatak, ali nadam se da smo uspjeli”, kaže Grujić.

Žene sa invaliditetom imaju slobodu da biraju i budu ono što žele, hoće i mogu, poruka je sa revije .

“Drago mi je da se dešava ovakva stvar i šalje poruku da osobe sa invaliditetom mogu da se nađu u svim ulogama, i da nas invaliditet ne određuje kao ličnost”, dodaje Biljana Nedić, član organizacionog odbora, model.

“Cjelokupna priča bila usmjerena da radimo na podizanju svijesti o ženama sa invaliditetom i da u fokus stavimo to da invaliditet nije jedina stvar koja karakteriše osobu”, tvrdi Jovana Čever, centar SENCE, model.

Revija je pomjeranje granica, ističe Biljana, ali i prilika za razbijanje predrasuda.

“O osobama sa invaliditetom ne treba pričati samo 3.decembra kada je svjetski dan osoba sa invaliditetom, nego moramo raditi čitave godine na tome”, poručuje Snežane Kutlešić-Stević, organizator.

Više u prilogu Snežana Mitrović.