"Divlje meso" u Beogradu

Kultura 18. dec 201714:06 > 14:08
NPS

U četvrtak, 21.decembra 2017, „Jugoslavenski dramski teatar“ iz Beograda, ugostit će predstavu Narodnog pozorišta Sarajevo. Riječ je o predstavi „Divlje meso“ rađenoj prema tekstu Gorana Stefanovskog, u režiji Dine Mustafića.

Predstava i njeni protagonisti višestruko su nagrađivani na eminentnim festivalima u BiH i izvan nje.

Važno je istakanuti doajene bh. glumišta – Josipa Pejakovića, Zijaha Sokolovića, Vesnu Mašić, Branka Ličena, koji će uz svoje mlađe kolege Ejlu Bavčić – Tarakčiju, Sanelu Pepeljak, Ermina Sijamiju, Slavena Vidaka, Riada Ljutovića, Aldina Omerovića, Vedrana Đekića, Džanu Pinjo, Dinu Mušanović, Raisu Bužimkić, i Amara Selimovića, vrsnom igrom noć u Jugoslavenskom dramskom teatru učiniti nezaboravnom.

Po riječima reditelja Dine Mustafića, i ako je ova drama, “klasik” južnoslovenske dramaturgije, napisana 80-ih godina dvadesetog vijeka, nije ništa izgubila od svoje snage i aktuelnosti, već je otvorila i nova pitanja i dileme.

Tematsko-idejni okvir ove “drame vijeka”, kako su je nazvali mnogi pozorišni kritičari i teatrolozi, otvara mogućnost novih čitanja jer nudi kuću na Balkanu kao metaforu jedne države, naroda, kulture, mitologije, naposljetku porodice i tradicije koja se urušava pod prijetnjom ” novog poretka”.

Početak 21. vijeka ovoj drami daje i novi kontekst u trenutku kada Balkan djeluje izgubljeno i dezorijentisano naspram Evrope koja dolazi u “naš dom” sa neoliberalnom ideologijom, porobljavajući sve pred sobom novcem i materijalnom moći, vodeći ljude u ekonomsko ropstvo. Želji da se bude bogat i uspješan, izgradi karijera i ode na Zapad, osvoji sreća i materijaliziraju snovi o boljem životu, priječi se porodica i tradicionalni moral. Tragični krug ratova i gubitaka, pobuna protiv “viška istorije” koja se preliva kroz generacije od očeva do sinova, zastaje kao “dlaka u grlu”, kao strano tkivo koje donosi nesreću, jer ne razumije život na Balkanu.

NPS

Ruše se krovovi kuća u kojima smo živjeli sretno i lagodno, jer dolazi novo vrijeme stranog kapitala koji nosi pogubne posljedice u vidu ratova, nasilja i straha od gubitka identiteta.

Gostovanje Narodnog pozorišta Sarajevo u Beogradu omogućio je Savjet za regionalnu saradnju ( Regional Cooperation Council – RCC).

Savjet  za regionalnu saradnju je regionalna organizacija koja radi na unaprjeđenju saradnje unutar jugoistočne Evrope u cilju evropskih i euro-atlanskih integracija regiona. Cilj Savjeta je društveni i ekonomski napredak svake od učesnica ponaosob, kao i regiona u cjelini. Regionalna saradnja u kulturi i umjetnosti je jedan od osnovnih preduslova oporavka i integracije regiona u evropske tokove.

U sklopu svojih aktivnosti Savjet je do sad podržao mnoge kulturne projekte od kojih u oblasti scenske umjetnosti izdvajamo: gostovanje pozorišta Boško Buha iz Beograda s predstavom “Gospođa ministarka” u Narodnom pozorištu Sarajevo; gostovanje dramskog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo s predstavom “Balkanski špijun u Sarajevu” u Zvezdara tetaru u Beogradu; gostovanje hit predstave poznatog bosanskohercegovačkog glumca, pisca i režisera Zijaha Sokolovića “Glumac je ..glumac..je glumac” u Prištini; te dva izvođenja predstave “Romeo i Julija”, Radionice integracije iz Beograda u Quendra Multimedia iz Prištine u Sarajevu i Tirani.