50 radova iz svijeta na temu "Opkoljeno Sarajevo"

Kultura 17. feb 201821:29 > 22:12
N1

Historijski muzej BiH je u saradnji sa Univerzitetom umjetnosti London početkom 2018. godine otvorio javni poziv za najboljim umjetničkim odgovorom na stalnu postavku "Opkoljeno Sarajevo". Do sada se prijavilo oko 50 umjetnika i umjetnica, a umjetnik Edin Numankadić je poklonio jedan od svojih prvih radova.

Stalna postavka “Opkoljeno Sarajevo” otvorena je 2003. godine u Historijskom muzeju BiH. U njenom kreiranju su učestvovali građani koji su donirali svoje predmete i priče. Muzej je u fazi redizajniranja ove postavke, stoga je početkom godine otvoren i konkurs.

“U okviru tog procesa smo se odlučili da pokrenemo jednu zaista zanimljivu inspirativnu priču, a to je priča o kulturološkom otporu grada Sarajeva tokom opsade. To je zapravo priča o tome kako nam umjetnost i kultura mogu poslužiti i kao terapija i kao mogućnost da artikulišemo stvarnost koja se nalazi oko nas”, objašnjava Elma Hodžić, kustosica Historijskog muzeja BiH.

Umjetnik Edin Numankadić se odlučio da pomogne Historijskom muzeju kroz svoje sjedočanstvo o opsadi Sarajeva. U njegovom ateljeu se nalazi mnogo radova koje je stvarao u proteklih 50 godina. Jedan od tih radova je i slika koja je nastala 1968. godine, a kako je ranjavan grad, tako je i slika stradala.

“I onda sam se sjetio da imam jednu sliku kroz koju je prošla tenkovska granata. I ta slika na simboličan način predstavlja neko iskustvo rata i predstavlja na neki način kako od destrukcije napraviti nešto konstruktivno kao svjedočanstvo”, otkriva Edin Numankadić, umjetnik.

Na javni konkurs muzeja, koji je zatvoren 12. februara, pristiglo je oko 50 radova.

“Izuzetno nam je važno napomenuti da se pored domaćih umjetnika, od kojih smo očekivali da se prijave, isto tako smo primili veliki broj prijavnica iz inostranstva”, ističe Elma Hodžić, kustosica Historijskog muzeja BiH.

Internacionalni žiri će odlučiti o pobjedniku koji će dobiti i novčanu nagradu, osim toga rad će pored izložbe “Opkoljeno Sarajevo”, biti prikazan i u Londonu.