Kulturni rat u Banjoj Luci: Gluvo bečko kolo vs. Bečki bal

Kultura 16. feb 201511:16 > 11:50
N1

Prvi Bečki bal u Banjoj Luci održan je proteklog vikenda. I dok ga jedni nazivaju plesnom bajkom, drugi tvrde da je to čisto pomodarstvo.

Svoje plesno umijeće su pokazali parovi banjalučkih klubova “Gemma” i “Habanera” koje je predvodio koreograf bečkog valcera.

“Prezadovoljan sam sa ove dvije grupe sa kojima radim i osjećam se uzbuđeno što ćemo cijelu noć plesati”, izjavio je koreograf Heinz Heidereich.

Učešće u ovoj manifestaciji su uzeli i Bečki orkestar, Ženski kamerni hor Banjalučanke i solo pjevačica Maja Dobrijević.

Bečki bal je izuzetna prilika za uspostavljanje mosta kulture. Predstavićemo se tradicionalnom muzikom, ali ćemo pokušati i da ispunimo misiju spajanja kultura istoka i zapada“, rekao je dirigent hora Banjalučanke Mladen Matović.

“Učešće ovdje predstavlja mi čast, naročito zato što ću imati prilike da sarađujem sa orkestrom koji dolazi iz Beča”, izjavila je solo pjevačica Maja Dobrijević.

Bal je pratila i tombola humanitarnog karaktera, prikupljena sredstva dodijeliće se Udruženju “Djeca svjetlosti” za oboljele od autizma. Iako Kristalna dvorana hotela Bosna nije bila popunjena, organizatori su zadovoljni posjetom te obećavaju da će Bečki bal u Banjaluci postati tradicionalan.

“Kad uzmete u obzir da su cijene karti poprilično skupe, odziv je odlučan kad uzmete situaciju i zemlju u kojoj se nalazimo, odziv je odličan”, rekao je organizator Bečkog bala Darko Miloradović.

Cijena karte od 170 eura izazvala je revolt kod mnogih Banjalučana.

Sa druge strane, u sali Doma omladine tražila se karta više – Gluvo bečko u izvođenju antikulturnog tetara “Alija Sirotanović”.

Pošto nismo imali dovoljno para i dovoljno kalašnjikova, odlučili smo da im pripredimo jedno Gluvo bečko kolo, stara tradicija iz Beča“, rekao je Dušan Jokić iz Antikulturnog teatra “Alija Sirotanović”.

Iako Sirotanovići pune sale, najveću konkurenciju im, kažu, predstavljaju političari.

“Po nama je najveća humoristična atrakcija Narodna skupština i sve skupštine u bivšoj Jugoslaviji. Njih više ljudi gleda i oni imaju bolje honorare nego mi”, izjavio je Dušan Jokić iz Antikulturnog teatra “Alija Sirotanović”.

Sirotanovići, baveći se društvenim anomalijama, su u većini zemalja bivše Jugoslavije osvojili publiku, jer kako ističu, nezaposlenost, korupcija i pomodarstvo prisutni su kod svih.