Bh. film "Žaba" osvojio tri nagrade na 65. Pulskom festivalu

Kultura 21. jul 201814:50 > 14:56
N1

Dugometražni igrani film "Žaba" bosanskohercegovačkog autora Elmira Jukića prikazan je na ovogodišnjem 65. Pulskom filmskog festivalu, na kojem je nagrađen sa tri značajna priznanja.

Film “Žaba” nagrađen je Zlatnom Arenom za najbolji film i Zlatnom Arenom za najbolju režiju u programu manjiskih koprodukcija, te nagradu Međunarodnog žirija kritike (Fedeora).

Autor filma “Žaba” Elmir Jukić, koji boravi u Puli, u razgovoru sa novinarom AA istakao je kako su nagrade na tom festivalu satisfakcija, ali i dokaz da se bilo na pravom putu, te da je to na kraju i prepoznato.

“S ovim nagradama čini mi se da nema segmenta u filmu koji nije nagrađen, od kamere, preko režije, filma… Emir (Hažihafizbegović) je dobivao glumačke nagrade, dobivali smo nagrade publike, vrlo šarolik spektar nagrada koje je Žaba dobila na ranijim fesitvalima, što je svakako lijepa satisfakcija i pokazatelj da je to dobar projekat”, rekao je Jukić.

Dodao je kako je nakon velikog uspjeha predstave “Žaba” i istoimeni film počeo krčiti svoj put.

Jukić ističe kako je uvjeren da će film naći svoje mjesto u toj utakmici poređenja između predstave i filma. Zapravo, Jukić je uvjerenja da će film svakako imati svoje neprikosnoveno mjesto.

“Pravili smo film koji će ljudi gledati. Nagrade na festivalima su snažna preporuka za neke druge fesitvale. Mogu kazati da sam čvrsto uvjeren da će Žaba poslije Pule nastaviti festivalski život”, dodao je Jukić.

Upitan da prokomentariše činjenicu kako bh. filmski autori i pored minimalnih ulaganja u film i kulturu u BiH, ipak, uspijevaju naći svoje mjesto na značajnim festivalima, Jukić je odgovorio:

“To znači da imamo jake autore koji bez obzira na sve nedaće i usprkos svemu prave ozbiljne radove koji su internacionalno relevantni. Ja se nadam da će ta vrsta talenta naprosto prokrčiti svoj put bez obzira na ignoranciju politike”.

Film “Žaba” snimljen je 2017. godine, a uloge u filmu tumače Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka, Moamer Kasumović, Selma Alispahić, Boro Stjepanović, Ilir Tafa, Nermin Omić, Alisa Čajić-Drmać, Vlasta Velisavljević, Sadžida Šetić, Mugdim Avdagić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.