Počeo 53. Kočićev zbor u Banjaluci

Kultura 20. aug 201822:48 > 22:51
Anadolija

Polaganjem vijenca na spomenik Petru Kočiću u parku koji nosi ime ovog pisca, uz prigodan kulturno-umjetnički program večeras je svečano otvoren 53. Kočićev zbor.

“Kočić je jedna od najvažnijih istorijskih ličnosti sa naših prostora, koja u sebi simbolizuje dvije ličnosti, književnu – umjetničku, te nacionalna i patriotska”, izjavio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke koji je podsjetio da se lik Petra Kočića od prošle godine nalazi i na grbu grada.

Večeras je u parku otvorena i izložba “Stripovijetke”, koja je u saradnji Narodne i univerzitetske biblioteke RS i “Devete dimenzije” urađena po motivima pripovijedaka Petra Kočića. U sljedećim danima biće održano veče besjedništva, satire, radionice stripa i veza za djecu, “Veče drame – Kočić na sceni”, te književno veče sa Zahorom Prilepinom ruskim piscem. U Beogradu će u četvrtak biti položeni vijenci na Kočićevom grobu u Aleji velikana u Beogradu i cvijeće na spomenik u Čuburskom parku te književno veče, u organizaciji Udruženja književnika Srbije.

U subotu na svečanoj akademiji u Banskom dvoru u Banjaluci biće dodijeljena “Kočićeva nagrada” ovogodišnjem laureatu Rajku Petrovu Nogu. Tokom vikenda u Stričićima se održava narodni zbor sa tradicionalnim borbama bikova, te biciklistička trka “Kočićevim stazama”.

Natalija Trivić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku istakla je da su pokušali na nekonvencionalan način govore o Kočiću zbog čega je organizoavana međunarodna biciklistička trka. Ona je naglasila sa je cilj organizatora, Gradske uprave Banjaluke, da program bude prilagođen svim generacijama.

Andolija
Andolija
Andolija
Andolija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.