Fotografije koje svjedoče o državi koja više ne postoji

Kultura 17. sep 201816:35 > 19:35
N1

Opasnosti izolacionizma i Hladnog rata, ali i optimizam jer je mali čovjek pobijedio, prikazane su Banjalučanima izložbom fotografija njemačke umjetnice Helge Paris.

Izložba je otvorena u Muzeju savremene umjetnosti, u saradnji sa Goethe institutom, a u okviru obilježavanja Evropske godine kulturnog nasljeđa.

Melanholija i poetika Istočnog Berlina, svakodnevni momenti, pogledi, osjećaji, samoća, tuga, strah – sve to je u posljednjih 30 godina fotoaparatom bilježila njemačka umjetnica Helga Paris. Osamdesetogodišnjakinja je kroz objektiv prikazala svoj pogled na život države nastale 1949. kao posljedice Drugog svjetskog rata.

Klaus Krischok, direktor Goethe instituta u Bosni i Hercegovini, istakao je da su fotografije podsjetnik na svakodnevnicu u Istočnoj Njemačkoj.

“Ove fotografije nisu novinarske, već umjetničke. One nam dozvoljavaju da uvidimo osobe, život, prostor vrijeme i način života tadašnje Istočne Njemačke i to na realističan način”, rekao je Krischok.

U državi radnika i seljaka, Helga je uslikala život koji je postojao istočno od fronta Hladnog rata, sve do pada Berlinskog zida 1989. godine.

Sarita Vujković iz Muzeja savremene umjetnosti Banjaluka, je ukazala da su fotografije hronologija života u državi koja više ne postoji.

“U pitanju su fotografije njemačke fotografkinje koja je čitav svoj životni vijek provela analizirajući i snimajući njemačko društvo i praveći hronologiju koja je vrlo važno svjedočanstvo u DDR-u u vrijeme kada je ta zemlja bila podijeljena”, kazala je Vujković.

Tanja Đaković, pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske, naglasila je sljedeće:

“Blisko nam je sve to o čemu svjedoče ove fotografije. Tranzicija, izolacija, mali čovjek, nevoljko gurnut u sve to. Sve te fotografije i danas nama odzvanjaju u glavi kao eho”.

Umjetnica Helga Paris rođena je 1938. godine, dan prije početka Drugog svjetskog rata. U karijeri je imala 20 samostalnih i desetine grupnih izložbi, a Banjaluka je četvrto odredište njene turneje po jugoistočnoj Evropi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.